18.10.2021 — 08:58

Конвенція Європейської легкої атлетики й відзнака тренеру з Хмельниччини

Представники національних федерацій легкої атлетики континенту зібралися 14-16 жовтня в Лозанні, щоб узяти участь у спеціальному Конгресі Європейської легкої атлетики та урочистій церемонії Golden Treck.

Федерацію легкої атлетики України на цих заходах представляли президент ФЛАУ Равіль Сафіуллін, генеральна секретарка Іоланта Хропач і менеджерка з міжнародних відносин і антидопінгу Наталія Бурьохіна.

Традиційно для таких подій розклад у ці дні був розписаний майже до хвилини. Новообраний президент ЕА Добромір Карамарінов з Болгарії, президент Всесвітньої легкої атлетики англієць Себастьян Кое та відомі на весь світ атлети британська бігунка на середні дистанції Лора Мюір і німецький метальник списа Йоганнес Феттер взяли участь у сесії «питання-відповіді».

Багато питань стосувалися Олімпійських ігор і сезону загалом, проте говорили й про календар наступного року та мульти-чемпіонат Європи в Мюнхені. Зокрема, Карамарінов висловив надію на те, що легка атлетика у 2022 році зміцнить позиції і всі без винятку заплановані чемпіонати пройдуть на високому рівні.

А найсвятковішою частиною програми стала урочиста церемонія нагороження найкращих легкоатлетів року на континеті норвежця Карстена Варгольма і голландку Сіфан Хассан.

Варгольм став олімпійським чемпіоном в Токіо в бігу на 400 метрів з бар’єрами, встановивши при цьому світовий рекорд (45,94 сек).

Хассан на Олімпійських іграх виграла три медалі, дві з яких золоті (5000 і 10000 метрів) й одна бронзова (1500 метрів). При цьому вона встановила світовий рекорд з бігу на 10000 метрів (29 хв 17,45 сек).

Переможцями у номінації «Зірка, яка сходить» стали бронзова медалістка Олімпійських ігор і рекордсменка Європи з бігу на 400 метрів з бар’єрами голландка Фемке Бол і чемпіон світу та Європи серед юніорів з бігу на 110 метрів з бар’єрами француз Саша Жойя.

Але відзнаки отримали не лише вони. Європейська легка атлетика відзначила також українців:

– Хмельничанина Вадима Крушинського, тренера чемпіонки Європи-2021 у приміщенні Марини Бех-Романчук (Тренерська нагорода ЕА),
– радника керівника Офісу Президента України з питань спорту Олену Говорову  (у номінації «Жіноче лідерство»),
– директора Департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради,члена виконкому ФЛАУ Віталія Матешка (нагорода ЕА для членів національних федерацій).

Всі нагороди будуть вручені їхнім власникам під час урочистих заходів в Україні.

Довідково.  Заслужений тренер,заслужений працівник фізичної культури та спорту України Вадим Крушинський працює старшим  тренером-викладачем з легкої атлетики Хмельницького обласного центру фізичного виховання учнівської  молоді. Він став другим тренером в історії легкої атлетики Хмельниччини,який відзначений вказаною престижною нагородою.

А першим нагороду Європейської легкоатлетичної асоціації (сертифікатом та срібним значком ЄА)  за підсумками 2012 року, як наставник чемпіонок Європи (жіночої естафетної команди України 4х400 м), отримав заслужений тренер України Анатолій Новіков. Того ж року підготовлені ним дівчата-естафетниці  здобули на Олімпіаді у Лондоні бронзові медалі. Він також працює тренером- викладачем в ХОЦФВУМ.

Вітаємо Вадима Крушинського з черговим визнанням на міжнародному рівні.