03.11.2021 — 15:42

Інвентаризація водних об’єктів, лісових ресурсів, об’єктів державної та комунальної власності є важливою для економічного розвитку громад – Володимир Білик

Сьогодні в облдержадміністрації відбулося чергове засідання комісії з інвентаризації водних об’єктів, лісових ресурсів, об’єктів державної та комунальної власності, що знаходяться на території територіальних громад Хмельницької області. Провів засідання заступник голови ОДА Володимир Білик.

Нагадаємо, що 9 вересня цього року відбулось перше засідання комісії, під час якого керівництву районів, міських селищних та сільських громад доручили створити та реалізувати діяльність комісій з інвентаризації наявних на території водних і лісових ресурсів та об’єктів комунальної власності. Також їм було надано роз’яснення щодо важливості цього процесу, його позитивний вплив на зростання бюджетів громад, максимально раціональне та якісне використання природних ресурсів на місцях.

Таке завдання було визначене Рішенням РНБО України «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади» та вступило в дію відповідно до Указу Президента України навесні цього року.

Як зауважив Володимир Білик, інформація про створення комісій з інвентаризації водних і лісових ресурсів та об’єктів комунальної власності на території громад Хмельницької області надійшла лише від Шепетівської районної адміністрації та 7 територіальних громад. Відтак, посадовець наголосив, що така ситуація є неприпустимою, і зазначені комісії мають бути створенні та запрацювати у найкоротші терміни.

Також, заступник голови ОДА зауважив, що важливою умовою забезпечення належного виконання інвентаризації є ефективна комунікація між громадами та обласною владою. Цю функцію готові в повній мірі виконувати фахівці Департаменту природних ресурсів та екології ОДА та представники районних державних адміністрацій, які надаватимуть консультації та рекомендації представникам громад щодо ефективної реалізації інвентаризації водних і лісових ресурсів та об’єктів комунальної власності.

Підсумовуючи, Володимир Білик звернув увагу на важливість ефективного використання коштів для проведення інвентаризації. За словами посадовця, одними із найкращих джерел фінансування є використання коштів громад, що надійшли як відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, а також заохочення громадян та юридичних осіб брати в оренду об’єкти, що підлягають інвентаризації.