22.12.2021 — 10:53

Відбулося засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради

21 грудня під керівництвом першого заступника голови ОДА Сергія Тюріна відбулося чергове засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради. В нараді з окремими доповідями взяли участь голова Федерації профспілок області Олег Сковородніков та голова Об’єднання організацій роботодавців області Іван Дунець. До обговорення долучились і представники сторін соціального діалогу.

Розпочалося засідання з обговорення питання про виконання у першому півріччі 2021 року Територіальної угоди між Хмельницькою обласною державною адміністрацією, Федерацією профспілок Хмельницької області та Об’єднанням організацій роботодавців Хмельницької області на 2020-2022 роки». Як відмітив перший заступник голови ОДА, важливими напрямами розвитку регіону є підвищення конкурентоспроможності економіки, створення сприятливого інвестиційного клімату та умов для ефективного розвитку підприємництва, підвищення рівня зайнятості населення, збереження і створення нових робочих місць. Так, за підсумками першого півріччя 2021 року обсяги промислового виробництва зросли на 4,5 відсотка. І ці тенденції зберігаються – за січень-жовтень 2021 року індекс промислової продукції склав 105,1%. Обсяг реалізованої промислової продукції за січень-червень 2021 року становив 25,6 млрд грн (+18,3% до січня-червня 2020 року). За останніми даними у січні-жовтні реалізовано промислової продукції на суму 48,5 млрд грн, на 27,4% більше, ніж у аналогічному періоді минулого року.

Також у січні-червні 2021 року підприємствами та організаціями області за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 4275,6 млн грн капітальних інвестицій, що у порівнянних цінах на 5,4% більше відповідного періоду 2020 року. Обсяг залучених в економіку області прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) на 30.06.2021 склав 304,5 млн дол. США, що на 57,7 млн дол. США, або на 20% більше ніж на початок року.

Поряд з цим, введення карантину для запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби частково призвело до призупинення роботи підприємств, установ, організацій області, фізичних осіб-підприємців, зменшення чисельності зайнятого населення та, як наслідок, зростання рівня безробіття. Відтак, протягом 2020 року та І кварталу 2021 року існувала тенденція до постійного зростання рівня безробіття. Але, слід зазначити, що за перше півріччя 2021 року рівень безробіття населення у віці 15-70 років становив 10,5% до робочої сили відповідної вікової групи, що на 0,5 % менше ніж за І квартал (11,0%).

Крім того, за словами посадовця, одним з важливих напрямків діяльності облдержадміністрації є питання дотримання норм законодавства в сфері трудових відносин, оплати праці та погашення заборгованості із виплати заробітної плати. Так, у січні-червні 2021 року відбулося 17 засідань тимчасових комісій, у тому числі 11 – міських (міст обласного значення), 3 – районної та 3 засідання обласної тимчасової комісії. Заслухано звіти 36 керівників підприємств-боржників та напрацьовано конкретні завдання і заходи для погашення боргів на кожному підприємстві. За результатами вжитих заходів виплачено 5,1 млн грн заборгованої заробітної плати.

Також слід відмітити, що в області спостерігається поступове зростання рівня заробітної плати. За підсумками січня-червня 2021 року середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника в області зросла на 27,1% у порівнянні з попереднім роком та становила 11687 гривень.

Крім того, в області продовжується реалізація Національної програми «Велике будівництво», у рамках якої передбачається будівництво, реконструкція та капітальний ремонт важливих соціальних об’єктів: шкіл, садочків, спортивних об’єктів, медичних закладів та доріг.

В продовження наради заступник начальника відділу агропромислового виробництва управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин ОДА Ванда Сердюк проінформувала присутніх про підтримку з державного та обласного бюджетів галузі агропромислового комплексу у 2021 році. Так, відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.18 № 107 «Про затвердження Порядку використання коштів передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції» визначено наступні напрями та алгоритми надання підтримки:

 ➡ Дотація за наявні бджолосім’ї – надавалася на безповоротній основі юридичним особам, фізичним особам- підприємцям та фізичним особам, які є власниками бджолосімей, за наявні в поточному році від 10 до 300 бджолосімей. В цьому році цим напрямом підтримки скористалися майже 2 тисячі фізичних та юридичних осіб, які утримують 104,7 тисяч бджолосімей. Загальна сума дотації становить 11,4 млн. гривень (55% до розрахункової суми субсидії, або 109 гривень за бджолосім’ю).

 ➡ Дотація за утримання кіз та овець. Вказаною Програмою скористалися 13 суб’єктів господарювання, яким було нараховано та виплачено кошти за утримання 12 тис. гол. ярок та вівцематок. Сума отриманої дотації – 10 млн. гривень (85%).
➡ Дотація за приріст поголів’я корів власного відтворення. Дією цього напряму скористалися 12 суб’єктів господарювання, які подали документи для нарахування коштів за 735 гол. прирощених корів. Сума дотації – 7,3 млн. гривень (33%).

Також відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15 липня 2005 року № 587 «Про затвердження Порядку використання коштів передбачених у державному бюджеті, для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства» у 2021 році даними напрямами скористалися 6 підприємств Хмельниччини, які отримали 7,5 млн грн. компенсації за проведені роботи (33% до заявлених сум компенсації.).

Крім державних програм, в Хмельницькій області завершується дія Програми розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки. За даною програмою на 2021 рік виділено 5 млн грн.

Слід підкреслити, що сьогодні фінансова підтримка з державних та обласних бюджетів, інвестиції від бізнесу сприяють створенню та розвитку малого підприємництва на селі, а саме сімейного фермерського господарства. З початку поточного року в області зареєструвались та здійснюють свою діяльність 27 сімейних фермерських господарств. Наразі на Хмельниччині працює 44 СФГ, з них 24 – молочного напрямку. Також створено сільськогосподарський кооператив «Чотирбоки» Шепетівського району із розведення аквакультури. Загалом, для надання послуг особистим селянським господарствам в області здійснюють діяльність 12 сільськогосподарських кооперативів.

Підсумовуючи засідання Сергій Тюрін зазначив, що враховуючи складну епідеміологічну ситуацію в області, необхідно спільними зусиллями вжити заходів щодо подальшого розвитку економіки, сприяння розвитку підприємництва, стимулювання інвестиційної діяльності, споживчого ринку та збереження робочих місць.

За результатами конструктивного обговорення визначено заходи, рекомендовані до виконання для покращення стану економічного та соціального розвитку області, подальшої взаємодії органів виконавчої влади з представниками роботодавців і профспілок в рамках здійснення сторонами своїх зобов’язань. Серед іншого, присутні затвердили План роботи територіальної тристоронньої соціально-економічної ради на 2022 рік.