13.07.2023 — 11:01

Відбулося засідання Федерації профспілок області

До участі в засіданні долучилися перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін, голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, голова Федерації профспілок області Олег Сковородніков, голова Об’єднання роботодавців області Іван Дунець, члени ради ФП області, голови профспілкових організацій підприємств, установ і організацій та інші запрошені.

Звертаючись до учасників зібрання, Сергій Тюрін висловив слова вдячності профспілковим організаціям області за активну позицію у підтримці нашої держави, Збройних Сил України, а також за увагу до ветеранів та внутрішньо переміщених осіб. “Ваша допомога надзвичайно важлива і потрібна, адже наразі в області знайшли прихисток понад 83 тис. осіб. Ці люди дуже постраждали, тому маємо все зробити для того, щоб вони почувались добре в нашому краї, могли отримати роботу, місця в школах і садочках для дітей, вирішувати, по можливості, питання із житлом. Також не маємо забувати і про те, що з початком війни з України виїхало понад 14,5 млн громадян, саме тому усі хто залишились повинні прикладати максимум зусиль для нашої перемоги та робити все можливе для стабільної роботи економіки країни в умовах всіх змін”, – зазначив перший заступник начальника ОВА.

Водночас посадовець відмітив, що з початком повномасштабного вторгнення рф в Україну органи влади, роботодавці, профспілки вимушені працювати в нових та складних умовах. Для адаптації роботодавців та працівників до нових реалій встановлені тимчасові правила трудових відносин, які діятимуть лише на час війни. Так, вже на початку війни були прийняті зміни до податкового законодавства, які спрощують ведення бізнесу в цих умовах. Зокрема, окремо для бізнесу працюють проекти: «єРобота» (гранти на власну справу), програма «Доступні кредити 5-7-9%». Крім того, для вирішення проблемних питань діяльності місцевого бізнесу при обласній військовій адміністрації утворено Координаційний штаб підтримки бізнесу.

Окремо, додав він, слід відмітити і проекти, що спрямовані на відновлення та розбудову нашої країни. До прикладу, Хмельниччина стала учасником проєкту відновлення Херсонщини «Пліч-о-пліч», де братиме участь у відбудові знищеного росіянами житла селища Високопілля Херсонської області, аби люди якнайшвидше могли повернутися у рідні домівки. Також Президент України Володимир Зеленський на урочистому засіданні Верховної ради 28 червня оголосив проєкт Доктрини України – переможниці щодо розвитку нашої держави на подальші 10 років. Це важливий документ, він зараз обговорюється українським суспільством, і є гарним планом дій щодо створення нової України – країни можливостей, держави для людей, в якій поважатимуть героїв, що врятували Україну, держави, в якій пануватиме справедливість.

“Роботи багато. Але ми всі разом відбудуємо потужну і прекрасну Україну! І найголовніше – обов’язково переможемо. Успіху нам усім. Слава Україні!”, – сказав Сергій Тюрін.

В ході обговорення присутні розглянули питання, що стосуються роботи та завдань профспілкових організацій щодо забезпечення трудових прав працівників в умовах воєнного стану, а також виконання бюджету за 2022 рік та затвердження бюджету ФП області на 2023 рік.

З питань порядку денного засідання Федерації профспілок області були прийняті відповідні рішення.