31.08.2023 — 17:20

В ОВА відбулося засідання оперативного штабу з організації підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи у зимових умовах 2023/2024 року

Провів засідання заступник начальника ОВА Сергій Ткачук. Члени оперативного штабу обговорили питання щодо стану підготовки області до опалювального сезону 2023/2024 року та вирішення можливих проблемних питань з представниками відповідних структурних підрозділів за напрямками їх діяльності.

Заступник начальника ОВА зазначив, що основна проблема, яка виникла у теплопостачальних підприємств у цьому сезоні – це зміни, внесені Урядом у постанову КМУ №812 в частині продовження ПСО (покладання спеціальних зобов’язань) та розрахунків теплопостачальних підприємств за природний газ через казначейські рахунки. Також посадовець повідомив, що ціна газу для виробництва теплової енергії теплопостачальними підприємствами для населення та бюджетних установ залишається на рівні минулого опалювального сезону. При цьому знято мораторій на підвищення тарифів для бюджету та інших категорій споживачів, крім населення.

За його словами, гостро стоїть питання і з безпекою та автоматичним відключенням ліфтів як під час “повітряної тривоги”, так і у разі непередбачуваного вимкнення електропостачання через обстріли об’єктів енергетики, оскільки переважна більшість ліфтів є такими, що відпрацювали більше 25 років та потребують модернізації або заміни. Тому керівникам на місцях слід звернути увагу та вжити відповідних заходів. Також присутні порушили питання щодо інженерного захисту ключових підстанцій та інших об’єктів критичної інфраструктури.

Окремо учасники засідання обговорили питання, що стосуються забезпечення автономним аварійним електропостачанням не тільки комунальних закладів, а і ОСББ. Заступник начальника ОВА відмітив, що на сьогодні область отримує генератори в якості гуманітарної допомоги від міжнародних донорів. Тому керівникам Департаментів та управлінь ОВА необхідно надати вичерпну інформацію щодо потреби в генераторах (вказати конкретні установи, потужність та необхідну кількість).

“В умовах війни усі відповідні служби мають працювати в посиленому режимі, аби область була цілком готова до будь-яких викликів. Закликаю усіх відповідально поставитися до підготовки проходження безперебійного опалювального сезону”, – сказав посадовець.