19.07.2023 — 14:24

На Хмельниччині стартує “наздоганяюча” кампанія з вакцинації проти кору, епідемічного паротиту та краснухи

Пресбрифінг на цю тему провели у Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Генеральний директор установи, головний державний санітарний лікар Хмельницької області Микола Габрикевич повідомив, що наразі на Хмельниччині вакцинації проти кору, паротиту та краснухи відповідно до національного календаря профілактичних щеплень України підлягають понад 11 тисяч дітей. Вони не були щеплені вчасно – в 1 і 6 років, або мали тимчасові протипоказання.

Наразі в область надійшло 16 тисяч доз трикомпонентної вакцини проти кору, паротиту та краснухи, виробництва Нідерландів. Її достатньо, щоб охопити зазначені категорії невакцинованих.

За словами регіонального координатора проведення “наздоганяючої” кампанії з вакцинації проти кору, завідувачки відділу імунопрофілактики ДУ “Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України” Олени Козар, протягом цього року на Хмельниччині зареєстровано 6 випадків кору. Як відомо, це захворювання є надзвичайно заразним і з 10 невакцинованих, які проконтактували з хворим, 9 захворіють.

Головним завданням кампанії є “довакцинувати” проти кору всіх нещеплених дітей, які з різних причин пропустили щеплення КПК, та забезпечити, щоб усі діти вчасно отримували щеплення КПК. Такі заходи необхідно максимально ефективно провести до початку навчального року, щоб убезпечити інших учасників навчального процесу та дошкільнят. Водночас, спікери наголосили на відповідальності самих батьків, які відмовою від щеплень наражають на небезпеку інших дітей, котрим з різних причин вакцинація протипоказана.

Щоб зробити безкоштовне щеплення проти кору, паротиту і краснухи необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, педіатра або найближчої амбулаторії. Більше про кампанію https://www.facebook.com/i.kuzin.moz/)