25.09.2023 — 15:36

Закликаємо громади області до співпраці із БО «Благодійний фонд «Міжнародний рух за права потерпілих внаслідок російської агресії»

Благодійна організація «Благодійний фонд «Міжнародний рух за права потерпілих внаслідок російської агресії» підтримує реалізацію проєкту «Юридичні Сили України», який спрямований на те, щоб створити для територіальних громад і спільнот України загальнодоступний правовий механізм відшкодування шкоди, завданої внаслідок російської агресії, за рахунок майна росії та її пособників.

Механізм передбачає отримання територіальними громадами, в особі органів місцевого самоврядування, статусу потерпілого в кримінальних провадженнях і звернення до українських судів з позовами про відшкодування завданої шкоди проти росії та її пособників. Проєкт «Юридичні Сили України» вже реалізується в територіальних громадах Бучанського, Обухівського, Фастівського районів Київської області. Також до проєкту долучаються територіальні громади інших областей України.

Спільна праця органів місцевого самоврядування, влади і громадськості, де вже впроваджується проєкт «ЮСУ», має стати нагальним прикладом для інших громад, першим кроком для формування всеукраїнського правового фронту і правової відсічі агресору на міжнародному рівні. Чим більше майна агресора в Україні та по всьому світові буде передано потерпілим, тим менше буде можливостей у росії продовжувати ведення агресивної війни проти України та українського народу.

На цей час вже десять органів місцевого самоврядування Київщини та одна громада Херсонщини, що представляють інтереси територіальних громад, отримали в Офісі Генерального прокурора статус потерпілого в межах кримінального провадження №22022000000000054, внесеним до ЄРДР від 24.02.2022р. (за фактом розв’язання та ведення представниками РФ і Збройних Сил РФ та іншими особами за попередньою змовою групою осіб агресивної війни проти України, що спричинило загибель людей та інші тяжкі наслідки, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 437 КК України).

У подальшому такий статус дає право органам місцевого самоврядування на захист прав та законних інтересів постраждалих громад на встановлення дійсного розміру майнової шкоди, завданої внаслідок такого злочину, на підставі проведення відповідних судових експертиз і пред’явлення цивільних позовів в цьому кримінальному провадженні.

Закликаємо громади області до співпраці.

Проєкт «Юридичні Сили України» для територіальних громад

АЛГОРИТМ ДІЙ ДЛЯ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ – ПРЕДСТАВНИКІВ ОТГ, ЯК ПОТЕРПІЛИХ ВНАСЛІДОК МІЖНАРОДНОГО ЗЛОЧИНУ РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ ТА ВОЄННИХ ЗЛОЧИНІВ