12.11.2023 — 08:51

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ “Про деякі заходи з підготовки до переговорного процесу зі вступу України до Європейського Союзу”

Мета – забезпечити реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС, а також створити умови ефективної політичної взаємодії та вдосконалити координацію діяльності державних органів для якнайшвидшого започаткування переговорного процесу зі вступу України до Євросоюзу.

Відповідно до указу, Уряду потрібно завершити виконання рекомендацій Єврокомісії, представлених у Звіті про прогрес України в межах Пакета розширення 2023 року.

Також Кабінет Міністрів України повинен ініціювати консультації з Єврокомісією щодо визначення організаційних аспектів переговорного процесу зі вступу, а за їхніми підсумками та після схвалення рішення самітом ЄС – внести пропозиції щодо складу переговорної делегації.

Йдеться також про необхідність забезпечити підготовку та внести на розгляд Верховна Рада України законопроєкт про затвердження нової Національної програми адаптації законодавства України до права ЄС (acquis ЄС) з урахуванням результатів офіційної оцінки ЄС (скринінгу) стану імплементації права Євросоюзу (acquis ЄС) в національне законодавство України.

Указ набуває чинності з моменту публікації.

Нагадаємо, у звіті, опублікованому 8 листопада, Єврокомісія рекомендувала розпочати з Україною переговори про вступ до ЄС.

Повний текст Указу за посиланням: https://cutt.ly/SwTS0271