30.11.2023 — 19:43

В Хмельницькому відбувся круглий стіл щодо дієвості реалізації повноважень та перспективи діяльності агенцій регіонального розвитку

Сьогодні у Хмельницькому відбувся круглий стіл на тему: «Дієвість реалізації повноважень та перспективи діяльності агенцій регіонального розвитку», який організував Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за сприяння та підтримки Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD. У засіданні взяв участь перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін, а також народні депутати України, представники органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, громадськість, міжнародні інституції та експерти.

Основною темою обговорення стала Дієвість реалізації повноважень та перспективи діяльності агенцій регіонального розвитку.

Вітаючи учасників, Сергій Тюрін зазначив, що створення Агенції регіонального розвитку в області дозволило застосувати додаткові механізми щодо реалізації проєктів місцевого значення, залучення грантових коштів, консультування громад, – “У воєнний час Агенція переорієнтувалась на забезпечення першочергових гуманітарних потреб. Також дякуємо за підтримку та вибір нашої області для реалізації українсько-швейцарського проєкту «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD. Це актуально та важливо для Хмельниччини”. У ході круглого столу експертка Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD Олена Бойко ознайомила учасників із результатами дослідження дієвості реалізації повноважень та перспектив діяльності агенцій регіонального розвитку чотирьох областей-учасників проєкту – Хмельницької, Вінницької, Сумської та Тернопільської.

Учасники засідання обговорили роль агенцій регіонального розвитку в реалізації державної регіональної політики, а також шляхи вдосконалення їх діяльності в межах процесу вступу до Європейського Союзу.

Із історією створення та функціонування агенцій присутнім розповіли директорка Агенції розвитку Східних Нідерландів Oost NL Каролін Де Брюїн і директор представництва Північно-Східного регіону Румунії в Брюсселі та агентства розвитку  ADR Nord east Богдан Челаріу.

Як розповіли учасники круглого столу, в Україні в умовах воєнного стану в роботі агенцій з`являються нові напрями, і вони, як ніколи, мають бути ефективними майданчиками для об’єднання зусиль місцевих органів влади, бізнесу та партнерів, які готові допомогти у повоєнному відновлення регіонів, громад та їхнього розвитку.

В підсумку зустрічі мова йшла й про необхідність підвищення ефективності роботи агенцій регіонального розвитку в рамках процесу вступу до ЄС, зокрема приведення її діяльності у відповідність до європейських стандартів.