19.01.2024 — 14:51

В ОВА відбулося чергове засідання робочої групи «Прозорість і підзвітність»

Заступник начальника ОВА Володимир Білик провів чергове засідання робочої групи «Прозорість і підзвітність», у якому взяли участь постійні члени експертної комісії та запрошені начальники РВА.

Так, робота розпочалася із розгляду окремих публічних закупівель, що проводяться територіальними громадами області, детальніше про які розповіла директор Департаменту економічного розвитку ОВА Олена Бохонська.

Далі в ході засідання Володимир Якимович закцентував на тому, що необхідно активізувати роботу щодо моніторингу та аналізу публічних закупівель у районах області та вивчати їх на приклад дотримання санкційного законодавства.

Варто нагадати, що у минулому році прокуратурою області встановлено випадки порушення органами державної влади та місцевого самоврядування вимог щодо мораторію (заборони) на виконання грошових та інших зобов’язань, кредиторами за якими є російська федерація/або особи, пов’язані з державою-агресором. Так, в порушення вимог ст.ст. 17, 31 Закону України «Про публічні закупівлі», Закону України «Про санкції» рядом комунальних підприємств на території Кам’янець-Подільського району та міста Хмельницького укладено договори про газо-, електропостачання з ТОВ «ТВІЙ ГАЗЗБУТ», кінцевим бенефіціарним власником якого є Фірташ Д.В., який перебуває під санкціями відповідно до державного реєстру головної бази даних про санкції, накладені через напад росії на Україну.

Враховуючи викладене, окружними прокуратурами області до господарського суду області пред’явлено 4 позови до ТОВ «ТВІЙ ГАЗЗБУТ» про визнання недійсними закупівель та укладених за їх результатами договорів на суму 1,7 млн гривень.