25.01.2024 — 14:45

На Хмельницькій АЕС продовжують роботу представники МАГАТЕ

Постійні місії підтримки Міжнародне агентство з атомної енергії розмістило на майданчиках АЕС України в січні 2023 року. Відтоді експерти здійснюють моніторинг ядерної та радіаційної безпеки й захищеності в умовах воєнного стану. Представники агентства працюють на Хмельницькій АЕС протягом трьох тижнів, після цього відбувається ротація місії.

Робота представників МАГАТЕ зосереджена на дотриманні семи основоположних принципів безпеки. Зокрема, експерти відстежують дотримання фізичної цілісності установок, об’єктів тощо, перевіряють функціональність систем безпеки відповідно до проєкту.

Під час перебування на майданчику ХАЕС міжнародні представники спілкуються з оперативним персоналом для підтвердження можливості виконання працівниками посадових обов’язків та прийняття рішень самостійно та без стороннього впливу чи тиску.

Важливими принципами безпеки є забезпечення АЕС зовнішнім електроживленням, запасними частинами та логістичним ланцюгом для їх постачання.

Радіаційний моніторинг на промисловому майданчику та за його межами – ще один фундаментальний принцип безпеки. Не менш важливою для дотримання вимог ядерної та радіаційної безпеки є комунікація з регулюючими органами.

Міжнародні експерти також спрямовують зусилля для надання технічної допомоги та навчання персоналу. Відповідно до складеного списку потреб Хмельницька АЕС отримує обладнання для підвищення безпеки та захищеності ядерного об’єкта.

Продовжується співпраця з міжнародною організацією в напрямку надання медичної допомоги. На Хмельницьку АЕС вже надійшло обладнання та медичні засоби, а також заплановане лікування працівників АЕС, які постраждали унаслідок військових дій та потребують невідкладної медичної допомоги за кордоном.

Представники різних країн та континентів неупереджено та фахово співпрацюють з українськими атомниками, аби фундаментальні принципи ядерної та радіаційної безпеки й захищеності залишались непорушними.