07.03.2024 — 10:23

В ОВА прозвітували про виконання обласного бюджету за 2023 рік

Під час колегії обласної військової адміністрації директор Департаменту фінансів ОВА Сергій Пенюшкевич представив до уваги присутніх публічний звіт про виконання обласного бюджету за 2023 рік.

Головні тези доповіді:

➡ Доходи загального фонду місцевих бюджетів за 2023 рік виконано на 101,8% (+229,6 млн грн). Забезпечили виконання річних планових призначень 3 райони, 57 територіальних громад та обласний бюджет.

➡ Не зважаючи на воєнний стан, темп росту по доходах загального фонду місцевих бюджетів за 2023 року до 2022 року склав 108,9%. Найвагомішим за обсягами джерелом наповнення дохідної частини місцевих бюджетів області традиційно був податок на доходи фізичних осіб.

➡ До загального фонду обласного бюджету в минулому році надійшло доходів (без врахування трансфертів) в сумі 1 924,5 млн грн, що становить 102,4% до обсягів, затверджених на 2023 рік. Забезпечено виконання затверджених річних планових показників по всіх джерелах надходжень.

 ➡ По всіх джерелах надходжень спеціального фонду у 2023 році забезпечено виконання затверджених планових показників.

 ➡ Одержано субвенцій з державного бюджету по загальному фонду у сумі 663,4 млн грн або 99,0 % до затверджених показників на рік та спеціальному фонду у сумі 822,2 млн грн або 100,0 % до затверджених показників на 2023 рік.

 ➡ Область має непоганий показник освоєння субвенцій, одержаних з державного бюджету. При 1 673,4 млн грн таких коштів до державного бюджету повернуто лише 6,6 млн грн або 0,4%.

 ➡ Після затвердження звіту за 2023 рік буде проводитись робота по залученню вільних залишків коштів, що склались станом на 1 січня 2024 року.

Підсумовуючи сказане, перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін відмітив, що незважаючи на те, що торік економіка області функціонувала в умовах безпрецедентних викликів — масового переміщення населення; пошкодження інфраструктури; економічного спаду ділової активності частини суб’єктів господарювання, малого та середнього бізнесу, обласною військовою адміністрацією спільно з органами місцевого самоврядування, податковими органами забезпечено виконання як зведеного бюджету області, так і обласного бюджету. За його словами, це дозволило забезпечити виплату заробітної плати у повному обсязі, профінансувати усі захищені видатки та споживання енергоносіїв, не допустивши простроченої кредиторської заборгованості.

Крім того, з метою збройної відсічі російської агресії, область змогла допомогти фінансовим ресурсом для покращення матеріально-технічного забезпечення силам безпеки та оборони на суму 110,5 млн гривень.

Також віднайшли в обласному бюджеті фінансовий ресурс на відбудову та відновлення об’єктів інфраструктури, пошкоджених внаслідок збройної російської агресії на загальну суму 40,3 млн гривень. За рахунок вказаних коштів надано допомогу постраждалим громадам Херсонської області в рамках Президентської програми “Пліч-о-пліч”, та профінансовано видатки на відновлення пошкоджених закладів обласної комунальної власності.

Поряд з цим, враховуючи обмеження особливого режиму в умовах воєнного стану, було виділено фінансовий ресурс і для вирішення нагальних проблемних питань обласних бюджетних установ. Також за рахунок субвенції з державного бюджету та співфінансування з місцевих і обласного бюджету профінансовано видатки на облаштування укриттів у закладах освіти, соціального захисту та охорони здоров’я на загальну суму 100,8 млн гривень.

“Залишається чимало питань, які необхідно буде вирішити вже в цьому році, що вимагатиме значних фінансових вкладень. Звертаюсь до головних розпорядників коштів. В умовах обмеженого фінансового ресурсу обласного бюджету, надзвичайно актуальним є питання ефективного та економного використання коштів. Тому надважливим є питання наповнення місцевих бюджетів доходами. Тут громадам необхідно максимально сприяти в залученні інвестицій, входженню бізнесу та інвесторів на ваші території, постійно комунікувати з Офісом супроводу інвесторів при ОВА. Тільки такі спільні зусилля можуть забезпечити і наповнення бюджетів, і разом з тим, оптимізувати видатки, аби скерувати їх максимально ефективно”, – наголосив Сергій Тюрін.