03.05.2024 — 21:19

Бізнес Хмельниччини може претендувати на 1,45 млрд грн у 2024 в рамках політики «Зроблено в Україні» – Юлія Свириденко

Щонайменше 1,45 млрд грн Уряд передбачив на 2024 рік для бізнесів Хмельниччини у рамках політики “Зроблено в Україні” у державному бюджеті. Ці кошти будуть спрямовані на три ключові напрямки політики – розвиток виробництва, стимулювання несировинного експорту та залучення інвестицій у реальний сектор. На практиці йдеться про фінансування програм підтримки бізнесу. 

Про це Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко заявила під час презентації політики «Зроблено в Україні» у Хмельницькому під головуванням Президента України Володимира Зеленського. 

«Це як ті програми, які показали свою ефективність у попередні роки –  “Доступні кредити 5-7-9”, гранти на переробку, програма «Шкільний автобус», пільгова іпотека єОселя, гранти єРобота. Так і нові або відновлені програми, зокрема компенсації для аграріїв за купівлю української сільгосптехніки, стимулювання розвитку індустріальних парків, підтримка проєктів зі значними інвестиціями (понад 12 млн євро) тощо», – пояснила Юлія Свириденко.

За словами Першої віцепремʼєр-міністерки, 1,45 млрд грн передбачені на Хмельниччину не є лімітом, адже чим активніше бізнеси регіону подаватимуться на програми підтримки, тим більше коштів зможуть отримати. 

Загалом в бюджеті 2024 року на програми підтримки бізнесу, об’єднані у політику “Зроблено в Україні”, закладено понад 45 млрд грн. 

За словами міністра, стратегічна мета політики “Зроблено в Україні” – змінити структуру української економіки, наростити виробництво товарів із доданою вартістю та збільшити частку переробної промисловості у ВВП вдвічі – до 20%. 

«Сировинність – це дуже часто синонім бідності. Тому ми прагнемо розвивати виробництво, аби стати більш економічно самодостатньою, сприятиме створенню нових робочих місць і наповненню бюджетів податками. Це вкрай важливо для нашого обороноздатності, адже виключно з коштів, які у вигляді податків і здобув платить бізнес, ми можемо фінансувати наш сектор безпеки і оборони», – зазначила Юлія Свириденко.  

Під час зустрічі у Хмельницькому відбулося підписання трьох кредитних угод у  рамках програми “Доступні кредити 5-7-9”. Крім того, Ощадбанк підписав угоду про пільгову іпотеку за програмою єОселя під 3% з проректором Херсонського національного технічного університету. Під час окупації Херсона сім’я чоловіка переїхала до Хмельницького, після звільнення міста вони дізналися про руйнування їхнього будинку. Завдяки єОселі тепер у них знову буде своє житло.

Також Державна служба зайнятості підписала меморандум у рамках програми “Власна справа для ветеранів” з учасником бойвих дій  та допомагатиме йому шукати працівників для дитячої IT школи “Генії майбутнього”. 

Більше про політику «Зроблено в Україні» можна дізнатися в інформаційному матеріалі: https://www.me.gov.ua/Documents/Download?id=cd38b75e-b8d0-4e48-9ad5-451c3181902f