15.05.2024 — 13:12

Сергій Тюрін привітав музейників області з професійним святом

Хмельниччина володіє безцінними музейними колекціями – історичними, художніми, мистецькими. Це національна скарбниця, яка повинна бути доступна всім, незалежно від віку, соціального статусу, особливих потреб тощо. І саме працівники музеїв Хмельниччини щоденно відкривають це багатство людям, знаходять нові форми і методи роботи із відвідувачами, запроваджують інтерактиви, запрошуючи своїх гостей бути не лише глядачами і слухачами, а й долучитися до життя музеїв, стати їх частинкою.

Напередодні Міжнародного дня музеїв, який світова культурна громадськість відзначає 18 травня, начальник ОВА Сергій Тюрін завітав до Хмельницького обласного краєзнавчого музею.

“На сьогодні дуже важливо зберегти і передати наступним поколінням надбання нашої країни. І ми, як обласна влада, спільно із органами місцевого самоврядування будемо докладати максимум зусиль для того, щоб зберегти не тільки ті певні артефакти та предмети історичної важливості для України, а й запроваджувати нові механізми підтримки культурних ініціатив та робити усе можливе для вирішення проблемних питань музейної галузі. Дякую за вашу роботу, за відданість праці та професії. І нехай український народ з кожним днем все більше нарощує надбання історичної культурної пам’яті, а ви вміло зберігайте та представляйте нові експозиції. Миру та перемоги нам усім”,  – сказав Сергій Тюрін, звертаючись до присутніх.

Кращим працівникам музейної справи очільник області вручив Почесні грамоти ОВА.

Принагідно директор музею Олена Брицька провела для гостей заходу цікаву та захоплюючу екскурсію залами краєзнавчого музею, де розповіла про історію заснування, збереження та комплектування фондів музею, виставкові проекти та музейні цінності.

До слова, в області діє 23 музеї комунальної форми власності, 2 Державних історико-культурних заповідники «Межибіж» та «Самчики», національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець», а також 296 музеїв на громадських засадах при закладах культури, освіти, підприємствах та організаціях. Маємо наймолодший Маліївецький історико-культурний музей. Музейний  фонд налічує більше 360 тисяч музейних предметів.