16.05.2024 — 08:45

Державній програмі компенсацій за пошкоджене та знищене житло єВідновлення виповнився рік

Попри всі труднощі війни, держава не лишає людей сам на сам з проблемами і знаходить можливості, не лише чинити опір агресору, а й допомагати людям відновлювати своє житло. 

В 2022 році Міністерство розвитку громад територій та інфраструктури України у співпраці з Міністерством цифрової трансформації за підтримки USAID/UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» створило Реєстр пошкодженого та знищеного майна, який став базою для всіх програм відновлення. 

І з 10 травня 2023 року Міністерство відновлення реалізує державну програму допомоги українцям, чиє житло було пошкоджено або знищене в результаті російської агресії.    

Першим етапом реалізації єВідновлення – так ще називають державну програму допомоги, стали виплати компенсацій на ремонт пошкоджених помешкань. Максимальний розмір виплати – 200 тисяч гривень. 

Другим кроком стали виплати коштів на капітальні ремонти. Для квартир максимальна сума передбачена в розмірі 350 тисяч гривень і  півмільйона – для капітального ремонту приватних будинків. 

В обох випадках це стосується житла, яке розташоване на не окупованих територіях і було пошкоджене внаслідок російської агресії після 24 лютого 2022 року. 

Для власників зруйнованих осель існує інший вид допомоги – житлові сертифікати. Це можливість, гарантована державою, придбати нове житло замість знищеного внаслідок бойових дій. Принципово важливим є те, що власники житлових сертифікатів після їх отримання та нарахування компенсації, мають скласти право власності на знищене житло. Це стосується як квартир, так і приватних будинків. А на земельну ділянку, де розташований житловий об”єкт, право власності лишається. 

На стадії розробки ще дві послуги з програми єВідновлення: це компенсація за ремонти, які люди вже зробили власним коштом і оцінка зруйнованого та знищеного житла, розташованого на окупованих територіях. 

Алгоритм роботи програми компенсацій

єВідновлення – максимально цифровізований сервіс. Це дозволяє спростити процедуру оформлення документів для учасників програми та мінімізувати будь-які корупційні ризики, оскільки більшість процесів автоматизовані. 

Після подання громадянином заяви на виплату спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створена при органі місцевого самоврядування, розглядає заяву, проводить обстеження пошкодженого майна, фіксує обсяги робіт, згідно з чек-листом, вносить дані в Реєстр пошкодженого та знищеного майна і приймає рішення щодо  надання допомоги. 

Все побудовано таким чином, що кошти, виділені на проведення ремонту або придбання житла замість знищеного, неможливо витратити не за призначенням. 

Хто може отримати допомогу? 

Всі громадяни, які є власниками або співвласниками житла (квартира, приватний будинок, інше житлове приміщення), що отримало пошкодження або були зруйновані внаслідок збройною агресії росії.

Кому надається пріоритет?

◾️ учасники бойових дій,

◾️ люди з інвалідністю внаслідок війни,

◾️ ветерани війни, члени сімей загиблих військових,

◾️ мобілізовані,

◾️ багатодітні родини,

◾️ люди з інвалідністю І та ІІ групи,

◾️ батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу;

◾️ опікуни/піклувальники,

◾️ прийомні батьки та патронатні вихователі,

◾️ діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Для отримання компенсації принципово важливо, щоб право власності на житло були внесені до Державного реєстру речових прав. Для цього потрібно звернутись до нотаріуса або в ЦНАП або до державного реєстратора з усіма правоустановчіми документами, для перевірки чи є в Реєстрі об’єкт нерухомості і в разі потреби внести його туди. 

Скільки людей за вже отримали компенсацію за час роботи програми

На сьогоднішній день компенсацію за пошкоджене житло вже отримала майже 51 тисяча заявників на загальну суму — 4.6 мільярдів гривень,  а погоджено компенсацій на 5.7 мільярдів. Всього ж заяви на отримання державної допомоги за пошкоджено житло написали  87 918 людей. Що стосується повністю зруйнованого житла, то вже 2746 українців придбали нові оселі, реалізувавши житлові сертифікати на суму в 5.4 мільярда гривень. А всього подано заяв — більше 13 тисяч на 10.6 мільярдів гривень. 

Найбільше заявок на компенсацію надходить від мешканців Харківської, Київської, Донецької, Миколаівської, а також Чернігівської та Херсонської областей. 

Загальна ж кількість інформаційних повідомлень, поданих в Дію про пошкоджені або зруйновані обобʼєкти нерухомості — майже 650 тисяч. Половина з них вже верифікова і внесена в Реєстр пошкодженого та знищеного майна на базі якого і працює програма державної компенсації. 

Державна програма компенсацій за пошкоджене та знищене житло сприяє відновлення економіки

Важливо, шо програма компенсацій не тільки підтримує людей, чиє житло постраждало від російської агресії, а і відновлює бізнес: адже найбільше витрачають на будівельні матеріали та послуги, скло, фарби та шпалери. На сьогодні це вже більше 3 тисяч компаній, є партнерами державної програми. Вони мають більше 5 тисяч торгових точок по всій Україні. Дві третини з них це ФОПи – маленькі локальні магазини та бізнеси, які не лише допомагають відновлювати житло, а й створюють робочі місця, наповнюють податками бюджет та підтримують економіку своїх громад. Не меншою є і допомога в реалізації програми банків-партнерів, яких сьогодні нараховується вже 19.  

Джерела фінансування програми 

Першими коштами за які працювала програма державних компенсацій були конфісковані активи російського Сбербанку, згодом до програми долучилися міжнародні партнери. Майже 200 млн доларів надає Світовий банк. Також Банк розвитку Ради Європи надає 100 млн євро на виплати за зруйноване житло. Експертну та фінансову допомогу також надають партнери з ПРООН, проєкту Говерла і інші міжнародні організації. 

В роботі програми єВідновлення велику роль відіграє місцеве самоврядування, обласні військові адміністраціі, які створюють комісії по пошкодженому та знищеному житлу. 

Державна програма компенсацій за пошкоджене та знищене житло розвивається та вдосконалюється, завдяки спільній роботі парламенту, Міністерства відновлення та Мінцифри, місцевого самоврядування та за підтримки міжнародних партнерів.