18.05.2024 — 21:06

Сергій Тюрін відвідав Державний історико-культурний заповідник «Самчики»

Сьогодні, у Міжнародний день музеїв, начальник ОВА Сергій Тюрін відвідав Державний історико-культурний заповідник «Самчики».

Заповідник «Самчики» – це історико-культурна пам’ятка національного значення та унікальна перлина Подільського краю та України. Провів змістовну екскурсію директор заповідника Богдан Пажимський.

Також тут бережуть традиції самчиківського розпису відомі талановиті самчиківські майстри народної творчості – Віктор Раковський та Сергій Касьянов. Так, начальник ОВА відвідав художню школу, де вони навчають дітей унікальному розпису.

Окремої уваги заслуговує проєкт “Нове життя самчиківського розпису”, в рамках якого оздоблюють самчиківським розписом будинки. Започаткували проект у 2018 році, аби відновити та зберегти цей вид декоративно-ужиткового мистецтва.

“Отримав неабияке задоволення від зустрічі з такими талановитими людьми, які зберігають, примножують та передають свої вміння майбутньому поколінню, аби навіки зберегти та зробити самчиківський розпис культурною дипломатією на рівні не тільки Хмельниччини, а й усієї України та світу. Тому маємо докласти усіх зусиль, щоб популяризувати мистецький напрямок самчиківського розпису. Дякую усім музейникам за кропітку роботу зі збереження історичних пам’яток для майбутніх поколінь”, – зазначив Сергій Тюрін.