18.05.2024 — 16:24

На Хмельниччині відбулося виїзне засідання робочої групи спецкомісії ВР України з питань захисту майнових та немайнових прав ВПО

Сьогодні на Хмельниччині відбулося засідання робочої групи Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України

В заході взяли участь начальник ОВА Сергій Тюрін, народні депутати України Максим Ткаченко та Володимир Ватрас, представники Тимчасової спеціальної комісії, ГО “ВПО України”, а також представники структурних підрозділів ОВА.

Вітаючи присутніх очільник області зазначив, що людина – найважливіша за все, а відповідно надання прихистку, опіка, турбота про наших співгромадян, які потерпають ще дотепер від збройної агресії з боку рф максимально відповідальне та важливе завдання для обласної влади.

“Люди, яких ми приймаємо на території Хмельниччини, в наші громади, це частина нашої великої родини і ми несемо за них відповідальність. Спочатку повномасштабного вторгнення понад пів мільйона внутрішньо переміщених людей було прийнято на певний період, чи на день, тиждень, або рік на територію нашої області. Загалом станом на сьогодні залишається близько 73-х тисяч внутрішньо переміщених осіб, за даними наших територіальних громад,” – зазначив Сергій Тюрін.

Продовжуючи засідання, учасники заслухали доповіді від представників Хмельницької ОВА щодо захисту прав ВПО, які перебувають на території області та обговорили механізми посилення захисту прав та житлових проблем ВПО.

Так, відповідно до їх потреб, було прийнято Обласну комплексну програму підтримки внутрішньо переміщених осіб у Хмельницькій області на 2024-2025 роки та місцеві програми підтримки внутрішньо переміщених осіб – у 32 громадах області, якими передбачено покращення у всіх сферах життя громадян. Зокрема, наразі в області активно триває будівництво та ремонт місць проживання ВПО майже у кожній громаді, серед яких, уже більше десятка реалізованих проектів де комфортно проживають люди.

Варто додати, що подібні проекти реалізуються у тісній співпраці з міжнародними та громадськими організаціями щодо будівництва, реконструкції, ремонту місць тимчасового компактного проживання, а також об’єктів тривалого, постійного проживання для внутрішньо переміщених осіб.

Окрім того, в область успішно релокувалися представники бізнесу, які перемістили свої виробничі потужності із територій, де відбуваються активні воєнні дії. Так, 60 релокованими підприємствами було створено близько 300 робочих місць. Також, на території області наразі функціонують 2 заклади вищої та 2 заклади фахової передвищої освіти, релоковані з тимчасово окупованих територій.

“Ми надалі активно працюємо над тим, аби забезпечити переміщених осіб усім необхідним, створити їм комфортні умови та змотивувати залишатися на Хмельниччині. Поряд з тим, до обласного центру щодня прибувають евакуаційні потяги із прифронтових регіонів, а це означає, що запит на прихисток в нашій області досить високий і ми готові надати допомогу кожному, хто вирішить до нас приїхати,” – підсумував Сергій Тюрін.