23.05.2024 — 19:03

Сергій Тюрін зустрівся з представниками Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні (УВКБ ООН)

Сьогодні на Хмельниччину вкотре завітали представники Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні (УВКБ ООН): Федеріко Серсале – голова Саб-офісу УВКБ ООН, Зеру Мару – офіцер програмного відділу УВКБ ООН, Сандра Сиферт Строем – радник з питань захисту УВКБ ООН та Катерина Савицька – голова Польового офісу УВКБ ООН (м.Чернівці). Зустрівся з поважними гостями начальник ОВА Сергій Тюрін та керівники окремих структурних підрозділів ОВА.

Нагадаємо, з 2014 року УВКБ ООН в Україні опікується питаннями захисту та допомоги внутрішньо переміщеним особам. Тож іноземна делегація відвідала нашу область, аби обговорити поточні соціальні проєкти для підтримки внутрішньо переміщених осіб в 2024 році та пріоритетні напрямки подальшої співпраці.

Розпочинаючи спілкування, Сергій Тюрін розповів, що наразі у громадах області на постійній основі проживають понад 72 тисячі внутрішньо переміщених осіб. Серед них 623 багатодітні сім’ї, в яких виховується 2163 дітей. Функціонує 51 місце тимчасового проживання, в яких знайшли прихисток 2 188 внутрішньо переміщених осіб. Так, протягом минулого року переселенці отримували різноманітні види підтримки: юридичну допомогу, грошову підтримку, психологічну допомогу. Діє в області і низка поточних проєктів, одним із ключових напрямків діяльності яких є підтримка органів місцевого самоврядування, відповідальних за соціальний захист населення, включаючи надання соціальних та інших послуг ВПО.

Серед основних проектів, які реалізуються в області за підтримки міжнародних партнерів, очільник області назвав благодійний фонд «Право на захист», який надає грошову та юридичну допомогу, надає консультації за програмою «єВідновлення». Благодійний фонд «Стабілізейшн суппорт сервісез» у 2024 році продовжує роботу над проектом «Підтримка спроможності системи соціального захисту населення щодо реєстрації внутрішньо переміщених осіб». Партнерська організація «Рокада» відкрила 5 дитячих просторів, реалізувала 11 проектів підтримки громад за ініціативи ВПО та передала ноутбуки структурним підрозділам соціального захисту населення.

Крім того, 26 тисяч переселенців отримали непродовольчі товари, а для підтримки інфраструктури області було передано 5 генераторів. Дев’ять колективних шелтерів отримали допомогу у вигляді ремонту від партнера УВКБ ООН «Меdаіr». Також УВКБ ООН підтримувало домогосподарства, які постраждали від обстрілів, забезпечуючи їх ремонтом та надавали грошову допомогу на оренду житла.

Поряд з цим, відмітив начальник ОВА, пріоритетами співпраці залишається здійснення всіх можливих заходів для вирішення проблем та мінімізації негативних наслідків внутрішнього переміщення. Зокрема, це реалізація житлових прав ВПО (ремонт, реконструкція приміщень в яких зможуть проживати ВПО), придбання побутової техніки та меблів, забезпечення належних умов у місцях тимчасового проживання, надання юридичної та психологічної допомоги, гуманітарної підтримки, а також сприяння працевлаштуванню та інтеграції переселенців у громади.

Відтак, учасники зустрічі обговорили актуальні питання гуманітарної підтримки, аби розуміти потреби регіону та виклики, пов’язані з війною. На завершення представники ОВА вкотре подякували міжнародній організації за допомогу та висловили сподівання на продовження плідної співпраці.

“Від імені усіх жителів нашої громади висловлюю вам щиру вдячність за підтримку України в дуже важкий для нас час – в час віроломної і підступної агресії росії проти нашого народу. Ваша підтримка зміцнює віру в нашу перемогу”, – сказав начальник ОВА Сергій Тюрін.