28.05.2024 — 15:51

На Хмельниччинні відбувся форум “Стратегічна сесія цифровізації області”

Сьогодні в обласному центрі відбувся освітній форум під назвою “Стратегічна сесія цифровізації Хмельницької області”, участь в якому узяв заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв. Також, аби детальніше ознайомитися із перспективами модернізації сучасної системи освіти цифровими технологіями, на захід завітали освітяни та представники керуючих освітнім процесом органів влади.

Вітаючи учасників Володимир Юр’єв нагадав, що процес впровадження цифрових технологій в освіту розпочався ще у 2020 році. З того часу він тільки набирав обертів, адже стимулювали до цього, як обмеження у зв’язку із всесвітньою пандемією коронавірусу, так і в подальшому повномасштабне вторгнення в Україну.

“Цифровізація в освіті – це не лише онлайн-навчання чи електронний щоденник, тут мова йде про систематизацію підходу до самої освіти. А саме, про оперативність у опрацюванні інформації, про рейтинговість у боротьбі за надання найкращих освітніх послуг та конкуренцію серед здобувачів освіти. Такі речі зроблять більш якісним освітній процес в нашій області. Відтак, ми приймаємо виклик процесу глобалізації у світі та своєчасно вливаємось у потік, аби отримувати всю користь сучасних можливостей,” – зазначив посадовець.

Далі в ході форуму для учасників презентували нові методики та технології, покликані спростити та прискорити отримання необхідних знань та інформації. Так, про “Центральну базу даних” розповіла керівник з питань цифрової трансформації Міністерства освіти і науки України в напрямку взаємодії освітніх інформаційних систем та ПАК “АІКОМ” Світлана Голуб. За її словами, впровадження електронної системи документообігу у закладах освіти забезпечить безпечну інтеграцію освітніх баз даних із іншими державними базами, що дозволить в лічені секунди обробляти гігабайти інформації.

Також до розмови долучився співзасновник та керівник освітньої інформаційної системи EDDY Іван Волков. Він розповів, що EDDY – єдина цифрова платформа освітнього простору, що відповідає потребам адміністрації закладів освіти, вчителів, батьків та учнів. Платформа представляє собою зручний та інтуїтивно зрозумілий веб-сайт для шкіл з модулями дистанційного та змішаного навчання, додаток для Android та iOS, базу готових уроків, 3D-моделей, внутрішній модуль вебінарів, адміністративних інструментів та інших можливостей. В перспективі ця система може бути впроваджена у місцевих закладах освіти, в якості основного інструменту, що допомагатиме вести навчання.

Окрім того, учасники обговорили і інші можливості пов’язані із цифровізацією освітнього процесу в реаліях сьогодення, подолання освітніх втрат у зв’язку із війною в Україні та подискутували щодо експериментального запровадження змішаного очно – дистанційного навчання у закладах освіти на засадах державно-приватного партнерства.