05.06.2024 — 09:39

Інформація щодо проведеної роботи відділом державного нагляду (контролю) у Хмельницькій області Державної служби України з безпеки на транспорті за 6 місяців 2024 року

В обласній військовій адміністрації за участю представників управління інфраструктури ОВА відбулась зустріч начальника Відділу державного нагляду (контролю) у Хмельницькій області Державної служби України з безпеки на транспорті Олександра Гречаника з суб’єктами господарювання, які функціонують у сфері автомобільних пасажирських та вантажних перевезень. На нараді обговорювались питання, що стосуються  безпеки перевезень в області, так як це є пріоритетним завданням Відділу державного нагляду (контролю) у Хмельницькій області.

Відділ систематично та ціленаправлено здійснює заходи державного контролю відповідно до своїх завдань та функцій у таких основних напрямках:

– рейдові перевірки (перевірки на дорозі);

– габаритно-ваговий контроль транспортних засобів;

– контроль за додержанням ліцензійних умов;

– контроль за додержанням вимог законодавства на міському електричному транспорті;

– контроль у сфері залізничного транспорту;

– державний ринковий нагляд;

– представництво інтересів Укртрансбезпеки у судах;

– співпраця із Державною виконавчою службою стосовно стягнення заборгованості по сплаті штрафних санкцій.

Олександр Гречаник проінформував присутніх щодо проведеної роботи Відділом у поточному році. Так, з початку 2024 року працівниками Відділу під час рейдових перевірок перевірено 3 892 транспортних засоби, виявлено 1 035 порушень, складено 964 акти, 29 протоколів про адміністративне правопорушення. Винесено 845 постанов, загальна сума накладених штрафних санкцій складає 7 356 650 грн., до державного бюджету перераховано 7 903 68 грн.

Пасажирського транспорту – перевірено в кількості 721 транспортний засіб, складено 176 актів, 29 протоколів про адміністративне правопорушення, винесено 221 постанову на суму  744 010 грн., до бюджету спрямовано 1 022 380 грн.

Вантажного транспорту  перевірено в кількості 3171 транспортний засіб, складено 788 актів, винесено 624 постанови на суму 6 612 640 грн., до бюджету спрямовано 6 881 300 грн.

Габаритно-ваговий контроль

На території Хмельницької області наявні: 6 майданчиків,  з них 1 майданчик із виїмками для здійснення ГВК вагами виробництва Туреччини, 5 майданчиків із виїмками для здійснення ГВК ваговими комплексами виробництва Італії. Вирішується питання щодо облаштування ще одного майданчика на в’їзді у м. Хмельницький із м. Старокостянтинів.

Працівниками Відділу здійснюються заходи щодо убезпечення від руйнувань автомобільних доріг місцевого значення. У зв’язку із відсутністю майданчиків для здійснення габаритно-вагового контролю на вказаних дорогах відповідно до пункту 51 Постанови Кабінету Міністрів України від 27.06.2007 № 879 «Про заходи щодо збереження автомобільних доріг» здійснюється документальний габаритно-ваговий контроль.

Під час здійснення габаритно-вагового контролю перевірено 83 транспортних засоби,  виявлено 16 порушень, складено 15 актів про порушення законодавства про автомобільний транспорт. За фактами порушення габаритно-вагових норм винесено 17 постанов про застосування адміністративно-господарських штрафів на суму 544 000 грн., до державного бюджету спрямовано 901 000 грн. Також винесено 1 постанову про накладення адміністративного стягнення за відмову від проходження габаритно-вагового контролю на суму 51 000 грн.

Контроль за додержанням ліцензійних умов

У 2024 році працівниками Відділу державного нагляду (контролю) у Хмельницькій області проведено дві позапланових перевірки додержання Ліцензійних умов провадження господарської діяльності при перевезенні пасажирів та вантажів автомобільним транспортом. За результатами вказаних перевірок складено 1 протокол про адміністративне правопорушення за частиною  6 статті 164 КУпАП та видано 2 розпорядження на усунення порушень.

З початку 2024 року проведено 1 позапланову перевірку державного ринкового нагляду характеристик нехарчової продукції.

Також згідно статистики роботи автоматичних систем (VIM) фіксування порушень за поточний рік було винесено 117 постанов. Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 1 351 500 грн,  до державного бюджету перераховано 3146 381 грн.

Працівниками Відділу постійно проводиться роз’яснювальна робота з перевізниками щодо недопущення порушень вимог чинного законодавства у сфері автомобільних перевезень.

За підсумками наради учасниками обговорено проблемні питання, що виникають під час здійснення господарської діяльності у сфері автомобільних пасажирських та вантажних перевезень.