05.06.2024 — 16:33

В ОВА відбулася робоча зустріч із Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики

Сьогодні в рамках візиту на Хмельниччину Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко в обласній військовій адміністрації відбулася робоча зустріч із членами Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Провів засідання заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв.

Так, в ході зустрічі учасники обговорили досвід нашої області у реалізації регіонального Плану заходів на виконання Національного плану дій 1325 «Жінки, мир, безпека», а також висловили пропозиції від області щодо ефективних механізмів координації діяльності у цій сфері та взаємодії між національним та місцевим рівнями.

“Проблема домашнього насильства надалі є актуальною для України та показує, що в умовах воєнного стану випадків насильства стало більше у порівнянні з попередніми роками, що ймовірно пов’язано з кризовими обставинами, з якими зіштовхнулася значна частина населення нашої держави,” – зазначив Володимир Юр’єв.

За його словами, для виконання зазначеного плану в області проводиться моніторинг потреб та доступності до адміністративних, медичних та соціальних послуг, надання правової допомоги різним групами жінок і чоловіків, які постраждали від конфліктів, зокрема внутрішньо переміщеним особам у місцях компактного проживання. Також формується підвищення спроможності територіальних громад щодо управління процесами запобігання конфліктам та їх врегулювання, виявлення безпекових викликів, реагування на них та їх запобігання, узгодження діяльності суб’єктів взаємодії, які забезпечують формування та впровадження програм із постконфліктного відновлення.

В свою чергу Катерина Левченко наголосила, що державна політика у цій сфері зазнала чимало змін у зв’язку з викликами, пов’язаними з повномасштабним вторгненням, але попри це залишилася серед пріоритетів уряду.

“Гендерні зміни, які сьогодні відбуваються в демографічному складі населення призводять до того, що сьогодні багато професійних сфер діяльності, де більше були представлені чоловіки, зараз переймають на себе жінки. А це не є простою задачею, просто замінити одні кадри на інші, це серйозні зміни, які потребують і інфраструктурних рішень, і змін в свідомості, і в ментальності, – наголосила пані Катерина. – Тому перед нами стоїть багато викликів в контексті усестороннього розвитку України, і ми дуже сподіваємося на те, що подальші програми соціального, економічного розвитку, зокрема регіонального розвитку, будуть включати також гендерну складову.”

Підсумовуючи, Катерина Левченко подякувала обласному керівництву, місцевому самоврядуванню та соціальним службам за плідну роботу в сфері питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.