17.06.2024 — 15:04

На колегії ОВА прозвітували про виконання Програми економічного та соціального розвитку Хмельницької області на 2023 рік

Під головуванням начальника ОВА Сергія Тюріна відбулося засідання колегії обласної військової адміністрації. Про підсумки соціально-економічного розвитку Хмельницької області та виконання Програми економічного та соціального розвитку Хмельницької області на 2023 рік доповіла директор Департаменту економічного розвитку ОВА Олена Бохонська.

Як наголосила директор Департаменту, робота органів влади та фінансові ресурси було першочергово зосереджено на вико­нання заходів з підвищення обороноздатності держави, належного функціону­вання цивільної інфраструктури та створення умов для безпечної життє­діяльності населення. Також вказаною програмою реалізовувалися заходи і проєкти, спрямовані на досяг­нення позитивних змін в економічній та соціальній сферах, забезпечення стабільної роботи промислового та агропромислового секторів, малого та серед­нього бізнесу, реалізації належної політики соціального захисту населення (у тому числі внутрішньо переміщених осіб), стабільної роботи інженерно-транспортної інфраструктури.

В свою чергу, очільник області відмітив, що область має позитивні тенденції в економічному та соціальному розвитку. Зокрема, за підсумками 2023 року покращилася ситуація у промисловому виробництві, виробництві сільськогосподарської продукції, покращилися показники торгівлі, помітно прискорилися темпи  будівельної галузі у порівнянні з 2022 роком. Тому, додав він, вкрай важливо не лише зберегти, а й посилити позитивні тенденції, які нині спостерігаються.

“Основним завданням на сьогодні залишається забезпечення стабільного функціонування економіки області в умовах воєнного стану шляхом подолання негативних наслідків впливу російської збройної агресії та забезпечення умов для подальшого економічного і соціального розвитку області. Поряд з цим, особливу увагу продовжуємо приділяти підтримці внутрішньо переміщених осіб, створенню безпечних умов життєдіяльності населення, забезпеченню громадської безпеки і порядку на території області. Пам’ятаймо, що за можливість продовжувати працювати та рухатися уперед ми завдячуємо мужнім захисникам, які нині стоять на сторожі української державності, волі і незалежності. Наше головне завдання і надалі допомагати та забезпечувати їх усім необхідним, адже вони ціною власного життя виборюють мир та спокій для нас із вами”, – сказав Сергій Тюрін.

В продовження засідання представник ГУ ДСНС України в області розповів про стан створення та функціонування мережі класів безпеки, дружин юних рятувальників-пожежних та реалізації експериментального проєкту “Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі” у закладах освіти області.

На сьогодні в області створено та функціонує 80 класів безпеки (73 на базі закладів освіти, 5 на базі об’єктів Головного управління ДСНС України в області, один на базі підрозділу місцевої пожежної охорони та один на базі Центру дозвілля та кіно відділу туризму) у 52 територіальних громадах області. Також в області функціонують інклюзивні класи безпеки у навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмель­ницької області, Солобковецькому навчально-реабілітаційному центрі та Кам’янець-Подільському багатофункціональному навчально-реабіліта­ційному центрі.

На території області створено та функціонує 97 команд дружин юних рятувальників-пожежних. Чисельність учасників руху дружин юних рятувальників-пожежних становить 570 осіб. На базі класів безпеки учасники дружин юних рятувальників-пожежних понад 50 разів залучалися до заходів на різну тематику.

Також доповідач проінформував, що в рамках експериментального проєкту “Спеціаліст із безпеки в освіт­ньому середовищі” на території області за результатами проведеного відбору 9 посадових осіб (Шепетівська, Красилівська, Кам’янець-Подільська міські, Летичівська, Ярмолинецька, Ямпільська селищні, Крупецька, Гуківська сільські територіальні громади) пройшли спеціальне навчання (профільну підготовку) на базі закладів вищої освіти, що належать до сфери управління МВС. Однак, на цей час лише 5 посадових осіб (Шепетівський НВК № 1, Ямпільський, Крупецький, Красилівський, Летичівський ліцеї) повноцінно виконують обов’яз­ки спеціаліста з безпеки закладів освіти.

Так, у 2024 році спеціалістами з безпеки проведено понад 170 спільних інфор­маційно-просвітницьких заходів для педагогічних працівників з питань безпеки в освітньому середовищі та 320 спільних превентивних заходів з дітьми (лекції, уроки, інтерактивні заняття) з основ безпеки життя. Крім цього, взято участь у 120 масових заходах з організації безпеки в закладах освіти.