14.06.2024 — 14:04

На Хмельниччині обговорили взаємодію між владою та бізнесом

13 червня в обласному центрі відбулася робоча зустріч між представниками підприємництва Хмельниччини, благодійниками та обласної влади. Захід відбувся під керівництвом заступника начальника ОВА Володимира Юр’єва.

Розпочинаючи спілкування із учасниками заходу, посадовець окреслив головні питання зустрічі. А саме, щодо взаємодії держави та підприємництва в умовах воєнного стану, енергетичних спроможностей нашої області та планів на подальшу розбудову цієї сфери, а також про взаємодію із благодійним фондом «Діти героїв».

Більш детально про розширення співпраці між обласною військовою адміністрацією та представниками бізнес-кіл розповіла директор Департаменту економічного розвитку ОВА Олена Бохонська. Зокрема, підприємці почули роз’яснення щодо нової постанови Кабінету Міністрів України про “Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану”.

Так, відповідно до цієї постанови підприємства, що обслуговують системи життєзабезпечення, паливно-енергетичного комплексу, ті які виконують роботи з будівництва фортифікаційних споруд, та які визначені Мінстратегпромом критично важливими для функціонування економіки в особливий період у сфері оборонно-промислового комплексу мають можливість бронювання 100% працівників. Також процедура бронювання стала більш ефективною та простішою, що дозволить стабільно функціонувати економічній сфері.

Окремо учасники обговорили питання енергетики щодо прагнення держави створити максимально сприятливі умови для бізнесу, який реалізує проекти розподіленої генерації. Так, скорочено терміни видачі та погодження технічних умов для приєднання до електромереж, зменшено кількість документів, які потрібно для цього подати, скасовано зайві інструменти регулювання, як, наприклад, оцінка впливу на довкілля. Готується законопроект щодо звільнення від оподаткування імпорту обладнання для електрогенерації.

З метою полегшення доступу до фінансових ресурсів, необхідних для реалізації проектів у сфері електроенергетики, опрацьовується питання щодо пільгового кредитування за програмою 5-7-9, яка буде поширюватись на проекти розподіленої генерації. Також планується залучення коштів міжнародних партнерів, зокрема, Європейського банку реконструкції і розвитку та Європейського інвестиційного банку.

Також під час заходу відбулася презентація роботи благодійного фонду “Діти героїв” в нашій області. На сьогодні, фонд офіційно підтримує 770 дітей з Хмельниччини та продовжує збирати інформацію про тих діток, у кого один із батьків, або ж обоє, загинули на війні, адже вони можуть потребувати допомоги. Таким дітям надається всебічна підтримка від БФ “Діти героїв.

Підсумовуючи, учасники задекларували наміри про подальшу взаємодію, а також висловили сподівання про підтримку з боку обласної військової адміністрації.