18.06.2024 — 08:59

Володимир Білик взяв участь у Державній комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

17 червня відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На порядку денному – низка важливих питань, пов’язаних як і з епідситуацією щодо керованих інфекцій, так і пожежна безпека в закладах освіти. Від Хмельниччини у засіданні комісії узяв участь заступник начальника ОВА Володимир Білик.

Першим члени Комісій опрацювали готовність центральних та місцевих органів виконавчої влади забезпечити санітарне та епідемічне благополуччя населення в літній період. З даного питання зроблено низку доручень, які стосуються забезпечення населення якісною питною водою в достатній кількості, наявності на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства запасу реагентів, знезаражуючих засобів і реактивів для очищення та знезараження; періодичності проведення моніторингу якості та безпечності питної води, що подається населенню тощо. Наголошено на важливості забезпечити через медіа постійне інформування про вимоги щодо облаштування та експлуатації індивідуальних колодязів, ризики вживання забрудненої питної води, заходи із знезараження питної води, заходи профілактики гострих кишкових інфекцій, харчових токсикоінфекцій, ботулізму, холери.

Крім того, Комісія розглянула заходи щодо стабілізації епідемічної ситуації з керованих інфекцій в Україні. Мова йшла про необхідність підвищення рівня вакцинації дітей та дорослих, зокрема, проти кашлюка, дифтерії та правця. А також забезпечення наявності вакцин, необхідних для проведення додаткових заходів з зазначеної імунізації. Так, координацію та взаємодію із національними та міжнародними партнерами стосовно організації, підготовки та проведення додаткових заходів з імунізації дитячого та дорослого населення країни проти кашлюка, дифтерії та правця у 2024 році доручено Державній установі «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України».

Ще одним важливим питанням, яке обговорили члени Комісії ТЕБ та НС –  стан пожежної безпеки закладів освіти. Першочергове завдання для органів влади, що мають у сфері управління заклади освіти, обласним та Київській міській військовим (державним) адміністраціям – створення безпечних та нешкідливих умов освітнього процесу. Своєю чергою ДСНС надаватиме консультативно-методичну допомогу керівникам органів управління освітою та закладів освіти щодо організації заходів пожежної безпеки та усунення порушень у сфері пожежної та техногенної безпеки. А обласним та Київській міській військовим адміністраціям, органам місцевого самоврядування та іншим балансоутримувачам доручено забезпечити готовність закладів освіти до нового 2024/25 навчального року.