26.06.2024 — 13:14

В ОВА відбулося засідання Координаційної ради із забезпечення права дитини на зростання в сімейному оточенні

Сьогодні в обласній військовій адміністрації відбулося засідання Координаційної ради із забезпечення права дитини на зростання в сімейному оточенні у Хмельницькій області. Участь в роботі зібрання взяли начальник ОВА Сергій Тюрін, заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв, керівниця секції захисту прав дітей Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ)  Джин Чой, голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк, представники Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей, Національної соціальної сервісної служби України, профільних підрозділів ОВА, а також запрошені учасники.

Розпочинаючи роботу засідання, Сергій Тюрін розповів, що з метою реалізації державної політики щодо забезпечення права дитини на зростання в сімейному оточенні Хмельниччина, однією із перших областей, створила координаційний центр, координаційну раду із забезпечення права дитини на зростання в сімейному оточенні.

“Приємно відзначити те, що Хмельницька область стала пілотною з розвитку сімейних форм виховання, патронатних сімей, а також дитячих будинків сімейного типу. Щиро вдячний усім причетним за впровадження, яке буде здійснюватися спільно з Дитячим фондом ЮНІСЕФ Україна, Партнерством “Кожній дитині”, Міністерством соціальної політики України, Національною сервісною службою України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання, догляду дітей і за підтримки міжнародних інституцій та донорів. Також дякую своєму заступнику, Володимиру Юр’єву, за активну позицію в питаннях реалізації у нашій області потужних проектів, націлених на підтримку дітей” – зазначив очільник області.

Окрім того, Сергій Тюрін нагадав, що 28 травня 2024 року Хмельницька область була обрана для реалізації проекту створення будинку для багатодітної сім’ї за фінансування Республіки Словенія. Цей проект передбачає будівництво окремого об’єкту вартістю 490 тисяч євро у місті Кам’янці-Подільському, де в подальшому буде розміщено велику родину з дітьми. Для нашої області це стало можливим завдяки комунікації з представниками Республіки Словенія, Міністерством соціальної політики України і Координаційним Центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей.

В ході засідання учасники обговорили впровадження стратегії забезпечення права кожної дитини на зростання в сімейному оточенні на регіональному рівні та розвиток сімейних форм виховання; забезпечення права на освіту дітям-сиротам, дітям позбавленим батьківського піклування та дітям, котрі перебувають у складних життєвих обставинах: аналіз стану справ, існуючі виклики та плани їх подолання; забезпечення доступності первинної, реабілітаційної та паліативної допомоги для дітей та сімей з дітьми в Хмельницькій області, тощо.

Підсумовуючи, заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв наголосив, що Хмельниччина є однією із провідних областей в Україні у сфері забезпечення соціальної підтримки населення, що впроваджує новітні світові практики, зокрема для розвитку сімейних форм виховання, а також у сфері реалізації права дитини на зростання в сімейному оточенні.

“Дякую учасникам сьогоднішнього зібрання, нашим партнерам та друзям, за те, що разом нам вдається створювати в нашій області розвинене та комфортне середовище, особливо це важливо для нашого молодого покоління, що потребує підтримки. Нам надзвичайно важливо зараз забезпечити усім дітям рівні можливості, адже в них вкладений потенціал майбутнього цілої держави,” – підкреслив посадовець.

Також в рамках роботи Координаційної ради із забезпечення права дитини на зростання в сімейному оточенні у Хмельницькій області учасники планують відвідати будинки дитини, будинки-інтернати, де зможуть детальніше ознайомитися із роботою закладів, на базі яких втілюються нові методи та підходи у сфері підтримки дітей.