28.06.2024 — 14:08

В ОВА відбулося засідання Координаційної ради з питань громадського здоров’я

Сьогодні, за дорученням начальника ОВА Сергія Тюріна, керівник апарату обласної військової адміністрації Оксана Вжешневська провела засідання Координаційної ради з питань громадського здоров’я при Хмельницькій ОВА.

Розпочинаючи роботу посадовиця нагадала, що з 1 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України «Про систему громадського здоров’я», який регламентує створення комплексної системи громадського здоров’я та інтегрує її до європейської мережі, відповідно до світових стандартів.

“Система громадського здоров’я має сприяти зміцненню здоров’я, запобіганню хворобам, покращенню якості та збільшенню тривалості життя українців, зокрема завдяки пріоритетній функції — профілактиці інфекційних і неінфекційних захворювань та доступу до послуг з імунопрофілактики,  – зазначила Оксана Вжешневська. – Запобігання розвитку хвороб і контроль над ними передбачені угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Закон гарантує кожній людині безпечні для здоров’я і життя харчові продукти, питну воду, довкілля, умови праці, навчання, виховання, побуту, дозвілля, відпочинку. Водночас, він зобов’язує громадян піклуватися про своє здоров’я, здорове і гігієнічне виховання дітей, а також не шкодити здоров’ю інших.”

В ході роботи засідання, учасники обговорили питання ролі імунопрофілактики для санітарно-епідеміологічного благополуччя мешканців Хмельницької області, підготовку до підписання Меморандумів про співпрацю зі стейкхолдерами громадського здоров’я у Хмельницькій області. Окремо члени ради обговорили успішний досвід реалізації заходів імунопрофілактики населення на прикладі проекту “Вакциновані — Захищені!” в рамках інформаційно-просвітницьких заходів “Подбай про себе!” у громадах Шепетівського району.