09.02.2016 — 11:00

Система ХАССП – як надійний захист споживачів від небезпек, які можуть супроводжувати харчову продукцію

IMG_0667

9 лютого Гребенюк Інна Ігорівна, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України – керівник апарату провела селекторну нараду з питань впровадження на підприємствах харчової та переробної промисловості систем аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (ХАССП). Хмельниччину на нараді представляв заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Кальніченко, директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Валерій Будзінський та інші зацікавлені особи.

Наразі системи ХАССП застосовують практично в усьому світі як надійний захист споживачів від небезпек, які можуть супроводжувати харчову продукцію.

В Україні застосування систем ХАССП є обов’язковим для всіх підприємств, які займаються виробництвом або введенням в обіг харчових продуктів. Цього вимагають Закони України «Про безпечність та якість харчових продуктів» та «Про дитяче харчування».

Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Вадим Конончук прозвітував, що в області до впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів залучено 19 підприємств, з них по системі ISO 9000 працює 3 підприємства, ISO 22000 –5 підприємств, в стані розробки та впровадження системи знаходиться 8 підприємств. Систему ХАССП впроваджено на 2 підприємствах, на одному впровадження системи знаходиться в стані розробки.

Запровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на підприємстві – тривалий процес, який стосується всіх служб і всього персоналу. Він не обмежується лише розробкою документації та наведенням елементарного порядку на виробництві. Для запровадження дієвої системи управління безпечністю харчових продуктів необхідне, передусім, навчання найвищого керівництва, групи ХАССП, персоналу, що виконує роботи, які впливають на безпечність продуктів та осіб, відповідальних за здійснення оперативного контролю. Тому, завершуючи нараду, Інна Гребенюк запропонувала усім бажаючим надати до Міністерства пропозиції стосовно проведення навчальних семінарів по зазначених питаннях.

 

М. Калина