16.02.2016 — 17:12

Загальноукраїнський проект «Книжковий біг-бен» стартував на Ізяславщині

банер А4 У наш час бурхливого розвитку ІКТ та мінливих інформаційних потреб суспільства, трансформуються і бібліотеки. Колективами сучасних бібліотечних закладів визначаються та впроваджуються інноваційні підходи до бібліотечно-інформаційного обслуговування  читачів та організація сучасного бібліотечного простору. Серед  основних завдань роботи кожної бібліотеки є максимальне розкриття змісту своїх ресурсів для користувачів. Сучасна бібліотека – це простір інформації, ідей, творчості. І для формування її позитивного іміджу важливою є  візуальна відповідність поставленим цілям

Саме тому наочна популяризація бібліотечних ресурсів, зокрема створення книжкових виставок, є одним із важливих напрямів бібліотечного дизайну. Адже книжкова виставка є засобом розкриття фонду та колекцій книгозбірні, її візитною карткою. Кожна виставка має дві складові – тематичну добірку літератури та оформлення.

В рамках комплексу заходів  із проведення Року англійської мови в Україні, який проводиться відповідно до Указу Президента України №641/2015 «Про оголошення 2016 року роком англійської мови в Україні», колективом Ізяславської центральної районної бібліотеки на чолі з її директором Богданом Дмитруком спільно із   Молодіжною секції Української бібліотечної асоціації розпочато реалізацію загальноукраїнського  проекту «Display – кросинг», який отримав назву «Книжковий біг-бен». В основу його здійснення закладено популяризацію такого напряму бібліотечно-інформаційної роботи як організація книжкової виставки, акцентування уваги на розробці її дизайну, сприяння професійному спілкуванню та обміну досвідом з даного питання між фахівцями з метою удосконалення виставкової діяльності бібліотек України, пошуку нових ідей та форм.

БІГБЕН 1 16 лютого в приміщення читального залу Ізяславської центральної районної бібліотеки відбулося відкриття першого туру проекту. Із підготовленою виставкою ознайомився заступник голови Ізяславської районної державної адміністрації Володимир Левченко. Знайомлячи гостя із виставковою експозицією директор районної бібліотеки Богдан Дмитрук зазначив, що до участі в проекті зареєструвався 81 бібліотечний заклад України. Враховуючи   велику кількість учасників організаторами конкурсу прийнято рішення, що виставка відбуватиметься кожного тижня у двох бібліотеках одночасно. Також Богдан Павлович наголосив: «Реалізація проекту передбачає розробку дизайну певної книжкової виставки (ідея візуального оформлення, ілюстративна розробка назви, розділів та звернення до читача, ілюстративний матеріал). Координатори проекту здійснюють його передання в електронному вигляді учасникам проекту почергово. Після отримання розробки, учасник оформляє таку виставку у своїй бібліотеці – роздруковує отриманий матеріал, підбирає відповідну літературу, та, за бажанням може додати свої елементи – айс-стопери, тобто різноманітні елементи, які перетворюють звичайну виставку на інсталяцію. Це можуть бути предмети, аксесуари, ілюстративний матеріал, інформаційні роздруківки  тощо. Після закінчення терміну експонування у певній бібліотеці розробка дизайну передається іншому учаснику».

Володимир Левченко ознайомився із змістовим наповненням тематичних поличок «Читай в оригіналі», «Мова, що стирає кордони», «Do you speak English?»  та їх оформленням.

Спілкуючись із працівниками районної бібліотеки заступник голови районної державної адміністрації наголосив, що вежа Біг-Бен вже давно стала символом як Англії, так і всього англійського. Тому цьогорічна виставка, яка подорожуватиме всією Україною та має назву «Книжковий Біг-Бен», розповість про сучасне значення англійської мови  як світової мови.

Варіації виставки кожного учасника відображатимуться на сайті Молодіжної секції УБА та  на сторінці проекту у соціальній мережі Facebook і таким чином фіксуватимуться результати проекту, які будуть підведені наприкінці 2016 року.