24.02.2016 — 10:25

Результати проведення громадської експертизи

imagesДо обласної державної адміністрації надійшов запит від Всеукраїнської громадської організації «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю»  з метою проведення громадської експертизи дiяльностi Хмельницької обласної державної адмiнiстрацiї щодо дотримання стандартiв надання соцiальних та адмiнiстративних послуг особам з iнвалiднiстю внаслiдок психiчних розладiв i розумової вiдсталостi, їхнiм законним представникам.

Громадська експертиза проводиться відповідно до наказу Мінсоцполітики від 20.01.2014 року № 42 «Про проведення громадської експертизи» та на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 року № 976 «Про затвердження Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади».

В межах своєї компетенції структурними підрозділами облдержадміністрації надано інформацію з окремих аспектів порушеного питання та направлено лист-відповідь запитувачу щодо порушеного питання.

Також, з метою належного організаційного забезпечення проведення громадської експертизи, прийнято розпорядження облдержадміністрації від 11 серпня 2015 року № 371/2015-р «Про проведення громадської експертизи діяльності Хмельницької обласної державної адміністрації щодо дотримання стандартів надання соціальних та адміністративних послуг особам з інвалідністю внаслідок психічних розладів і розумової відсталості, їхнім законним представникам».

За результатами громадської експертизи Всеукраїнською громадською організацією «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю» надано експертні пропозиції, зокрема:

1. Проконтролювати наявність у суб’єктів надання адмінпослуг інформаційних карток та стандартів надання адміністративних послуг зазначеній категорії громадян.

2. Виступити з ініціативою перед Мінсоцполітики про необхідність затвердження Міністерством типових інформаційних карток та стандартів надання послуг у сфері опіки над повнолітніми недієздатними особами та піклування над особами, дієздатність яких обмежена.

3. Забезпечити проведення регулярного моніторингу дотримання стандартів надання послуг соціальної підтримки населення.

4. Забезпечити залучення громадськості до проведення регуляторного моніторингу дотримання стандартів надання послуг особам з інвалідністю внаслідок психічних розладів та розумової відсталості, їхнім законним представникам.

5. Розглянути можливість та ініціювати включення послуг соціальної підтримки населення та адмінпослуг у сфері опіки/піклування над повнолітніми недієздатними/обмежено дієздатними особами тощо до переліку послуг ЦНАП обласного центру та інших населених пунктів області.

6. Вивчити потреби місцевих громад області в соціальній послузі «представництво інтересів» для осіб з психічними діагнозами, сприяти розширенню пропозиції та запровадженню стандарту надання цієї послуги.

Результати громадської експертизи були винесені на засідання колегії облдержадміністрації 23 лютого 2016 року. За підсумками розширеного засідання колегії обласної державної адміністрації з питання «Про стан дотримання стандартiв надання соцiальних та адмiнiстративних послуг особам з iнвалiднiстю внаслiдок психiчних розладiв i розумової вiдсталостi, їхнiм законним представникам» прийнято протокольне рішення.

Хмельницька обласна державна адміністрація сподівається на подальшу співпрацю з Всеукраїнською громадською організацією «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю».

І. Коханець