22.06.2017 — 09:31

Стан довкілля Хмельницької області за результатами моніторингових спостережень у травні 2017 року

Спостереження за станом атмосферного повітря проводилися Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології на двох стаціонарних постах в місті Хмельницькому.

Протягом травня 2017 року в місті Хмельницькому спостерігалось забруднення атмосферного повітря діоксидом азоту та формальдегідом середньомісячні концентрації яких становили 1,4 ГДК та 1,45 ГДК відповідно (у 2016 році діоксиду азоту — 1,44 ГДК, формальдегіду – 1,6 ГДК). По іншим забруднюючим речовинам, за якими велись спостереження, перевищень гранично допустимих концентрацій не зафіксовано.

В порівнянні з відповідним періодом минулого року за вмістом забруднюючих речовин в атмосферному повітрі спостерігалось збільшення середньомісячних концентрацій діоксиду сірки та пилу у 1,1 рази, фенолу у 1,2 рази, а також зменшення середньомісячних концентрацій формальдегіду у 1,1 рази, аміаку у 1,2 рази та хлористого водню у 1,4 рази.

Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології та Хмельницьким обласним управлінням водних ресурсів у звітному періоді 2017 року відбирались проби поверхневих вод річок Случ, Хомора та Дністер. Аналіз якості поверхневих вод суші здійснювався за басейновим принципом. Розглядалися такі головні річкові басейни: Дніпро, Південний Буг.

Поверхневі води басейну р.Дніпро характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних сполук, азоту амонійного, нітритів, хрому (6+), міді, фенолів, фосфору загального та марганцю.

Показник БСК5, який характеризує наявність у воді нестійких органічних сполук, перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 2 рази (максимальне значення 2,2 ГДКрг, спостерігалося у воді р.Случ, нижче м.Старокостянтинів).

За середнім вмістом біогенних елементів спостерігались перевищення допустимих рівнів рибогосподарських нормативів азоту амонійного у 1,1 рази, що може бути пов’язано із забрудненням річки органічними речовинами (найбільше значення цього показника зафіксовано у воді р.Случ, нижче м.Старокостянтинів, і становило 1,2 ГДКрг).

Середнє значення хрому (+6) перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 3,4 рази.

За вмістом марганцю – у 4 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано у воді р.Случ, вище м.Старокостянтинів, і становило 5,5 ГДКрг), за вмістом фенолів –  у 2 рази, за вмістом міді – у 5,6 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано у воді р.Случ, нижче м.Старокостянтинів, і становило 5,2 ГДКрг), за вмістом нітритів – у 3,1 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано у воді р.Случ, нижче м.Старокостянтинів, і становило 3,3 ГДКрг), за вмістом фосфору загального – у 2,9 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано у воді р.Случ, нижче м.Старокостянтинів, і становило 3 ГДКрг).

Вміст розчиненого кисню вище м.Старокостянтинів становив 10,2 мг/дм3, нижче міста — 11,0 мг/дм3 , при гранично допустимій концентрації не менше 4,0 мг/дм3.

Поверхневі води басейну р.Південний Буг характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних сполук, азоту амонійного, хрому (6+), нітритів, фосфору загального, фенолів, марганцю та міді.

Значення показника БСК5 для водойм рибогосподарського призначення перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 1,8 рази (максимальне значення 2,3 ГДКрг1 км нижче м.Хмельницький).

Вміст азоту амонійного в р.Південний Буг перевищував допустимі рівні рибогосподарських нормативів у 14,1 рази (1 км нижче м.Хмельницький).

Вміст фенолів перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 2,5 рази, міді у 5,5 рази.

Середнє значення хрому (+6) перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 5,3 рази.

У поверхневих водах басейну р.Південний Буг спостерігалось перевищення гранично допустимих концентрацій для водойм рибогосподарського призначення вмісту марганцю у 6,2 рази, нітритів у 6,6 рази та фосфору загального у 11,2 рази.

Моніторинг радіаційного фону на території області забезпечувався щоденно обласним центром з гідрометеорології на постійних постах спостереження. За даними радіоекологічного моніторингу потужність експозиційної дози гама-випромінювання протягом звітного періоду не перевищувала допустимих рівнів.

Концентрація радіоактивних речовин в атмосферному повітрі населених пунктів, де розміщені постійні пости спостережень ХАЕС (Нетішин, Остріг, Славута, Білотин, Межеричі, Ст. Кривин, Мізоч), менша гранично допустимих концентрацій. Рівень гамма-фону в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження ХАЕС відповідав природному фону і становив– 9-10 мкР/год.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів  облдержадміністрації