21.09.2017 — 16:15

Розпочато тиждень Всесвітньої акції «Очистимо планету від сміття»

Акцію «Очистимо планету від сміття», що отримала згодом статус всесвітньої, вперше провели у вересні 1993 року жителі Австралії — вони масово вийшли на очистку океанських пляжів. Поступово до акції приєдналися інші країни, і на сьогоднішній день в ній беруть участь вже мільйони добровольців з 130 держав у всьому світі.

Жителі різних континентів спеціально виділяють тиждень у вересні, щоб влаштувати збір і сортування сміття в рідному місті. Цього року акція припадає на 21-28 вересня. Люди очищають від сміття місця відпочинку, пляжі, лісопарки і водойми, приміські території і річки, саджають дерева.

Мета всесвітньої акції «Очистимо планету від сміття» — привернути увагу людей до проблем забруднення навколишнього середовища і засмічення планети, а також розвинути у них навички господарського ставлення до навколишнього світу і підвищити рівень екологічної культури та грамотності.

Актуальність акції в останні роки особливо зросла. Адже, з кожним роком людство все більше стає «суспільством споживачів». На кожного жителя Землі в середньому в рік витрачається близько 20 тонн сировини, більша частина якого (до 97%) йде у відходи, що породжує гори сміття, які вже прозвали «чудовиськами XXI століття». Вони лякають не лише своїми масштабами, а й потенційною небезпекою, яку становлять для здоров’я і життя живих організмів, оскільки ведуть до забруднення підземних вод і поширенню шкідливих газів.

В Україні теж під цілими горами сміття вмирає земля. На якій можна було б вирощувати хліб та сади, а підземні води забруднюються настільки, що жителі сіл черпають зі своїх колодязів не воду, а рідину, часту не придатну для пиття. Окрім звалищ офіційних, існують так звані стихійні. Неодноразово ми бачимо їх за містом, у дворах чи лісопаркових зонах. За них часто взагалі ніхто не відповідає, і мішанина з різноманітних видів сміття розкладається просто неба, отруюючи повітря, воду й землю.

Людина нищить природні ландшафти, забруднює моря і ріки, водойми прісної води, стрімкими темпами зменшує лісові ресурси, чисельність видів рослин і тварин. Здатність природи до саморегуляції вже не витримує людської діяльності.

Зменшення негативного впливу людини на довкілля, збереження та відтворення природних багатств нашої країни є пріоритетним завданням на сьогодні.

«Почни з себе!» – адже, сміття, прибране твоїми руками – це краплинка допомоги нашій Землі!

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації