17.03.2016 — 10:50

Існуючі бетонні конструкції можуть витримати проектний термін експлуатації нових енергоблоків Хмельницької АЕС

CRW_1209У зв’язку із ухваленням Верховною Радою України у вересні 2015 року законопроекту «Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в будівництві енергоблоків № 3 та 4 Хмельницької АЕС» в пресі з’являється багато домислів щодо виконавця подальших робіт. Дискусії щодо добудови тривають.

Однією із активно обговорюваних тем є використання існуючих будівельних конструкцій енергоблоків №3,4 ХАЕС. Противники будівництва говорять, що це старі конструкції, які не в змозі витримати новий проект. Разом з тим спеціалісти – будівельники стверджують, що міцність бетону з часом зростає. Чи зможуть витримати будівельні конструкції проектний термін експлуатації насправді повинні визначити фахівці Національного інституту геофізики.

У 2006-2007 роках вже проводилося обстеження раніше збудованих залізобетонних конструкцій, будівель і споруд. Науковці підтвердили їх надійність на весь проектний термін експлуатації. Експертиза звіту з обстеження, виконана головною експертною організаціэю в Україні щодо будівельних конструкцій підтвердила зроблені в ньому висновки. Заплановані додаткові наукові дослідження, які є обов’язковими.

Нещодавно відбулась зустріч заступника генерального директора Хмельницької АЕС з капітального будівництва Олега Рахлінського із журналістами станційних ЗМІ, під час якої він прокоментував ситуацію щодо подальшого спорудження та нинішнього стану будівельних конструкцій енергоблоків Х/3,Х/4. Наразі важливим питанням є доопрацювання техніко-економічного обґрунтування будівництва третього енергоблока, яке викликане, передусім, денонсацією відповідної угоди з Російською Федерацією.

«Ми не голослівні, коли говоримо, що конструкції знаходяться в нормальному стані», – наголосив О.Рахлінський. «Були проведені серйозні наукові інструментальні та візуальні дослідження, які підтвердили, що конструкції мають проектну міцність і навіть вищу. Життєвий термін бетону на багато більше 30 років. Як приклад, можна привести бетонні споруди Дніпрогесу, яку введено в експлуатацію у 1933 році, а це понад 80 років тому. Там бетон знаходиться в набагато гірших умовах, ніж на наших енергоблоках. На нього діє багато негативних факторів, перед усім таких, наприклад, як тиск води іще відбувається багато процесів, які негативно впливають на якість бетону. Наші енергоблоки захищені від атмосферного впливу, знаходяться в набагато кращих умовах, і тому вони в хорошому стані. Якщо буде необхідно, будуть проведені ремонтно-відновлювальні роботи, тим паче, що маємо досвід їх проведення. Я впевнений, що бетонні конструкції зможуть витримати проектний термін експлуатації нових енергоблоків»,- прокоментував заступник генерального директора з капітального будівництва ВП ХАЕС. 

Для довідки:

Початок будівництва енергоблока №3 – вересень 1985р., №4 – червень 1986р. Будівництво енергоблоків №3,4 Хмельницької АЕС було призупинене в 1990 році після оголошення Верховною Радою мораторію на будівництво нових АЕС на території України. Будівельна готовність енергоблоку №3 ХАЕС становить 75%, №4 – 25%.

У 2006-2007р.р. Київський проектний інститут «Енергопроект» провів обстеження щодо стану будівельних конструкцій. Аналіз технічного стану і розрахунків довговічності показав, що їх надійна експлуатація буде забезпечена протягом 50 років.

У жовтні 2008 року переможцем міжнародного конкурсу з вибору типу реакторної установки для будівництва ХАЕС/3,4 стала російська компанія «Атомстройэкспорт».

2009-2011 р.р. проведено ремонтно-відновлювальні роботи на 3-му енергоблоці.

6 вересня 2012 року прийнято закон України №5217-VI «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3,4 Хмельницької АЕС».

16 вересня 2015 року Верховна Рада України ухвалила законопроект «Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в будівництві енергоблоків № 3 та 4 Хмельницької АЕС.