24.03.2016 — 15:57

Обговорено питання захисту прав інтелектуальної власності

IMG_0107Сьогодні відбулося засідання оновленої Координаційної ради з питань сприяння впровадженню заходів щодо захисту прав інтелектуальної власності під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Василя Процюка.

Участь у засіданні взяли, Максим Левицький – директор Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Смолінський Володимир Станіславович – старший оперуповноважений відділу протидії злочинам у фінансовій сфері та галузях економіки Управління захисту економіки в області Департаменту захисту економіки Національної поліції України, Бєлякова Наталія Миколаївна – президент Хмельницької торгово-промислової палати, Лобанов Андрій Васильович – заступник генерального директора з підтвердження відповідності ДП «Хмельницькстандартметрологія», Компанець Євген Михайлович – заступник начальника юридичного відділу ТОВ «Пахаренко та партнери», Савченко Олексій Григорович – начальник відділу регіональних представників ПО «Українська ліга авторських та суміжних прав» та члени координаційної ради.

Під час роботи Координаційної ради обговорено питання боротьби з незаконним виробництвом, розповсюдженням і реалізацією фальсифікованої продукції, незаконним використанням торгових і акцизних марок, захисту прав інтелектуальної власності та вимог до сертифікації продукції в умовах інтеграції України до Європейського Союзу.

Про основну проблематику порушених питань інформували представники Управління захисту економіки в Хмельницькій області Департаменту захисту економіки національної поліції України, хмельницької торгово-промислової палати та ДП «Хмельницький науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації».

Як відмітив, головуючий на засіданні, Василь Процюк: «Сьогодні вкрай важливо змінювати ставлення споживачів до придбання підробок, враховуючи повагу до прав інтелектуальної власності, формувати раціональну модель споживання та підвищувати рівень обізнаності українців про ризики і наслідки придбання контрафактних товарів».

Прагнення України інтегруватися до Європейського союзу вимагає проведення багатьох реформ зокрема і реформи технічного регулювання. Перший етап цієї реформи закінчується у цьому році, головним завданням якого є законодавче забезпечення переходу на європейські стандарти та процедури.

Наступним кроком реформи стане реалізація стратегії розвитку системи технічного регулювання на період до 2020 року, у тому числі підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції. З підписанням цієї Угоди українські виробники зможуть вільно постачати свою продукцію без проходження додаткової сертифікації в країнах Європейського Союзу.

За останніми даними ООН, обіг контрафактних товарів у світі оцінюється в $250 млрд. на рік.

IMG_0095За результатами попереднього засідання Координаційної ради сформовано пропозиції до окремих нормативно-правових актів, які регулюють відносини у сфері інтелектуальної власності та направлено Прем’єр-міністру України Яценюку А.П. За інформацією Мінеконорозвитку наші пропозиції будуть враховані під час підготовки законопроектів,  які наразі розробляє Міністерство.

Облдержадміністрацією спільно з ПО «Українська ліга авторських і суміжних прав» заплановано у ІІ декаді квітня цього року проведення семінару для суб’єктів підприємництва на тему: «Порядок використання об’єктів інтелектуальної власності в Україні. Правова відповідальність за порушення авторського та суміжного права».

Крім того, з метою підвищення рівня захисту прав інтелектуальної власності в системі економічної безпеки області облдержадміністрацією рекомендовано містам обласного значення створити подібні Координаційні ради при виконавчих комітетах міських рад.

«Впевнений, що спільна робота усіх структур, представлених у складі нашої Координаційної ради, надасть можливість забезпечити в області безумовне дотримання державної політики у сфері інтелектуальної власності», – зазначив Василь Васильович підсумовуючи засідання.

І. Коханець