24.03.2016 — 16:39

Сьогодні увесь світ відзначає День боротьби з туберкульозом

IMG_0562У 2016 році Всесвітній день боротьби із туберкульозом буде проходити під гаслом «Спільно подолати туберкульоз» («Unite to End TB»).

День боротьби із туберкульозом є важливою подією і має в усьому світі велике значення для підвищення рівня обізнаності людей про симптоми цього захворювання, його діагностику та лікування, а також щодо важливості встановлення ефективного контролю за поширенням туберкульозу.

Тому в Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації проведено прес-конференцію за участю директора Департаменту охорони здоров’я Якова Цуглевича, головного фтизіатра ДОЗ Сергія Василенко, головного дитячого позаштатного фтизіатра ДОЗ Світлани Гейващук, головного лікаря обласного Центру здоров’я Людмили Небесної, голови Хмельницької обласної організації товариства Червоного Хреста Івана Горди.

В Україні епідемію туберкульозу оголошено у 1995 році, втім ця хвороба продовжує становити значну небезпеку життю і здоров’ю українців. Щогодини в країні захворює на туберкульоз 4 людини і помирає від нього 1 людина. Щорічно близько 30 тис. українців захворюють на туберкульоз, а близько 7 тис. – вмирають від нього і стільки ж стають інвалідами. Тільки за час, що минув від оголошення епідемії туберкульозу в Україні було виявлено близько 600 тис. нових випадків захворювання на туберкульоз, а майже 200 тис. осіб померли від цієї хвороби.

Питання протидії ТБ в Україні залишається одним із пріоритетних напрямків державної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку та предметом міжнародних зобов’язань.

Щорічна реєстрація випадків серед дітей та підлітків є негативною прогностичною ознакою епідблагополуччя території. Протягом останніх років захворюваність всіма формами туберкульозу серед дитячого населення завжди була нижчою середньостатистичної по Україні. В 2015 р., в порівнянні з 2014 р. її показник зріс на 48%. Захворіло 19 дітей проти 12 в минулому році.

В області забезпечено доступ до лікування хворих на туберкульоз усіх категорій. На протязі 2015 року пацієнти забезпечувались і повній мірі антибактеріальними препаратами, отриманими з державного бюджету та Глобального фонду. В область їх поступило на суму 4058,7 тис.грн. та 2863,8 тис.грн. відповідно.

Проводилось і повноцінне збалансоване харчування хворих на туберкульоз в умовах цілодобових стаціонарів. згідно Постанови КМУ. Середня вартість харчування 1 л/д по області склала 43,8 грн.

Незважаючи на те, що показники поширення стійких форм туберкульозу серед хворих є значно нижчими середньостатистичних по Україні – їх ріст в нашій області є невтішною прогностичною ознакою, особливо серед нових випадків.

За матеріалами Центру здоров’я