21.02.2018 — 10:02

Стан здоров’я дітей та підлітків Хмельницької області та шляхи його покращення

16 лютого в актовій залі поліклініки Хмельницької міської дитячої лікарні відбулася нарада педіатричної служби області. На ній підсумували роботу галузі у 2017 році. Участь в нараді взяла завкафедри педіатрії ФПДО ВНМУ ім. М. Пирогова, професор Лариса Пипа, були присутні також районні та міські педіатри лікувально-профілактичних закладів краю.

Головний педіатр Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Лариса Добровольська нагадала, що зараз в Україні впроваджується модель, за якою здоров’ям дітей опікуються не лише педіатри, а й сімейні лікарі. Аналогічно лікуванням підростаючого покоління займаються у 47 % країн Європи. У 35 % держав з дітьми працюють лише педіатри і лише у 18 % країн прийом маленьких пацієнтів здійснюють виключно сімейні лікарі. Посадовець додала, що саме в перші роки життя дитина має найбільші резервні можливості і в цьому віці можна найефективніше зберегти її здоров’я.

Також Лариса Олексіївна розповіла про формування єдиної та керованої політики у галузі педіатрії. Вона ґрунтується на розробці та реалізації Державної програми запобігання та лікування дитячих хвороб, розширеній програмі імунізації; створенні ступеневої системи між сімейною медициною і педіатрією в Україні; стандартизації надання медичної допомоги дітям; організації мережі регіональних дитячих діагностичних центрів та «Клінік, дружніх до молоді»; широкому впровадженні на рівні країни  технологій, спрямованих на збереження здоров’я.   Вкрай недостатнім залишається рівень укомплектованості штатних посад педіатрів в поліклініках краю – майже 87 %.

Загалом в області мешкають понад 238,5 тисяч дітей віком до 17 років, серед них малюків до 1 року – понад 12,6 тисяч. Найбільше у минулому році хворіли пацієнти підліткового віку – 15-17 років, а дітей у віці до 14 років масово вражали хвороби органів дихання.

Лариса Добровольська нагадала колегам, що стратегія ВООЗ/ЮНІСЕФ щодо надання медичної та соціальної допомоги підліткам і молоді ґрунтується на принципах «дружнього підходу» в «Клініках, дружніх до молоді». Таким чином, здійснюють профілактику ризикової та адиктивної поведінки (наркоманія, алкоголізм, паління, суїциди); попередження непланованої вагітності, інфекцій, що передаються статевим шляхом, ВІЛ/СНІД; збереження репродуктивного і психічного здоров’я. За підсумками 2017 року «Клініки, дружні до молоді» створені у Хмельницькій обласній та міській дитячих лікарнях та ще у близько 10 лікарнях районного рівня. У поточному році заплановано створити «Клініки, дружні до молоді» на базі Ярмолинецької та Дунаєвецької центральних районних лікарень.

Крім того, на підсумковій нараді проаналізували рівень інфекційної захворюваність в області, проблеми первинної ланки надання медичної допомоги, заслухали інформацію про реформування галузі, питання вакцинації від небезпечних захворювань тощо.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.