28.03.2016 — 15:43

Обговорення аспектів щодо роздержавлення преси

IMG_100424 листопада Верховна Рада ухвалила закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року, і протягом наступних трьох років в Україні триватиме роздержавлення преси: вихід органів влади і місцевого самоврядування зі складу засновників (співзасновників) друкованих ЗМІ або перетворення друкованих ЗМІ, заснованих центральними органами виконавчої влади, на офіційні друковані видання.

З метою обговорення та роз’яснення даного питання відбулось 25 березня під час засідання круглого столу під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Володимира Кальніченка, за участі редакторів комунальних друкованих засобів масової інформації області.

Роздержавлення має величезну роль серед інших медіареформ. Нагадаємо, засновники видань повинні ухвалити рішення про реформування до 1 травня. Ще до 31 березня трудові колективи мають змогу визначитися щодо участі в реформуванні та направити свої пропозиції до засновників видань. У разі, якщо до 31 березня 2016 року трудові колективи не нададуть засновникам свої пропозиції щодо способу реформування, останні матимуть право ухвалити рішення на свій розсуд.

В Україні зараз існує 822 місцевих видання, з яких 555 — комунальних. За інформацією Держкомтелерадіо, 120 комунальних газет хочуть стати учасниками першого етапу реформування.

В нашій же області реформування стосуватиметься 26 видань. Половина з них заявила про бажання реформуватися впродовж 2016 року.

IMG_1006Наразі в області виникають спірні випадки (Красилівський та Кам’янець-Подільський райони), коли співзасновниками не підтримано рішення колективів редакцій щодо роздержавлення у першій хвилі.

Володимир Ілліч закликав усіх до співпраці та виваженої позиції під час висвітлення матеріалів на шпальтах своїх газет. З огляду на те, що в час інформаційної війни, коли на сході країни переважає проросійська пропаганда, важливою є проукраїнська, патріотична позиція.

Ретельне вивчення закону, а також документів, які розміщені на сайті Національна спілка журналістів України, допоможе трудовим колективам друкованих засобів масової інформації разом з співзасновниками прийняти правильне рішення.