20.11.2018 — 15:46

Реформа медичної галузі: що заплановано на 2019 рік

Про подальші напрямки реформування системи охорони здоров’я говорили 16 листопада на розширеній нараді під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана у Вінниці. Нарада відбулася за участю в.о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, її заступників Павла Ковтонюка, Ольги Стефанишиної, Олександра Лінчевського та голови Національної служби здоров’я Олега Петренка.

Від Хмельниччини участь в нараді взяли заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина, директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич, головний спеціаліст Департаменту Ольга Трач та керівники Славутського та Чорноострівського центрів ПМСД з представниками органів місцевої влади – голова Славутської районної ради та Чорноострівської ОТГ.

Під час наради Володимир Гройсман презентував план медичної реформи на 2019 рік для лікарів, керівництва закладів, місцевої та центральної влади зі всієї України.

«Наша скоординована робота має полягати в єдиному: якість медицини має бути змінена, умови роботи лікарів, зарплати мають бути змінені. Ми продовжуємо змінювати принцип роботи медичної системи. Запроваджені нами зміни в системі охорони здоров’я вже мають позитивні результати і для лікарів, і для пацієнтів. В наступному році ми продовжуємо будувати кардіоцентри. Успішна програма «Доступні ліки» стане ще зручнішою для пацієнта. Особливу увагу ми приділемо розвитку екстреної медичної допомоги», — розповів про плани щодо трансформації медичної системи на 2019 рік Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

В.о. міністра Уляна Супрун наголосила, що вже сьогодні сімейна медицина в Україні змінила свій статус. Нова модель фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» запрацювала на первинній ланці медицини в липні. За чотири місяці до трансформації сімейної медицини приєдналося вже більше ніж половина комунальних закладів первинної ланки. Всього з квітня 2018 року 21,5 мільйонів українців долучилися до реформи та обрали сімейних лікарів, підписавши з ними декларацію.

Станом на 1 листопада 2018 року найбільш активними були жителі Полтавської, Хмельницької, Житомирської і Чернігівської областей — тут декларації зі своїм лікарем підписали понад 60% мешканців.
З 1 липня 2019 року розпочнеться трансформація спеціалізованої амбулаторної допомоги. Це означає, що в наступному році нова модель фінансування почне працювати в поліклініках. Національна служба здоров’я почне оплачувати медичним закладам послуги спеціалістів, аналізи та широкий спектр діагностики.
Для поліклінік, які увійдуть до програми Безкоштовна діагностика в держбюджет на наступний рік закладено додаткове до субвенції фінансування – 2 млрд грн.

Також було повідомлено, що у 2019 році відбуватиметься розвиток екстреної медичної допомоги у Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській областях та місті Києві. На зміни в цих областях в державний бюджет закладено додатковий 1 млрд грн.

Програма «Доступні ліки» в 2019 році продовжує бути пріоритетом Уряду. В наступному році українці й надалі отримуватимуть ліки від серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми безоплатно або з незначною доплатою. На це у проекті бюджету Уряд передбачив 1 млрд грн.

Передбачається, що з 1 квітня програма відійде до Національної служби здоров’я, тобто контрактувати аптечні заклади та відшкодовувати вартість відпущених лікарських засобів будуть не заклади охорони здоров’я чи муніципалітети, а безпосередньо один головний оператор бюджетних коштів – Нацслужба здоров’я.

У сфері державних закупівель ліків і медичних виробів протягом 2018-2020 років МОЗ України втілюватиме зміни, щоби для кожного препарату підібрати найоптимальніший і зручний шлях «доставки» до пацієнта. До кожного з майже 500 препаратів і більше 700 медичних виробів, що їх зараз закуповує держава централізовано, планується застосувати один із трьох основних інструментів: розширення «Доступні ліки», включення у вартість послуги, централізовані закупівлі через Центральну закупівельну агенцію.

Ольга Трач,
головний спеціаліст
Департаменту охорони здоров’я
о
блдержадміністрації