22.12.2018 — 14:30

Неефективні управлінські дії та порушення законодавства встановлено аудитом  діяльності державного підприємства  “Науково-технічний комплекс “Завод точної механіки” Державного концерну «Укроборонпром»

Працівники Управління Західного офісу  Держаудитслужби  в Хмельницькій області провели  в плановому порядку  державний фінансовий аудит діяльності державного підприємства  “Науково-технічний комплекс “Завод точної механіки” Державного концерну «Укроборонпром», яке має стратегічне значення для економіки і безпеки держави за  період з 01.04.2017 року по 31.08.2018 року.

За  результатами проведеного в ході аудиту аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства відповідно до Методики аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств державного сектору економіки, надано незадовільну оцінку ефективності управління підприємством за 6 місяців 2018 року. Зокрема, негативно вплинули на ефективність діяльності підприємства факти неефективних управлінських дій та рішень попереднього керівництва підприємства, що призвели до упущених вигод на загальну суму понад  9,1 млн гривень та непродуктивних витрат  на суму понад 9,3 млн гривень.

Так, внаслідок не виконання комісіонером договорів комісії підприємством упущено доходів на загальну суму понад 9,0 млн гривень, а укладена додаткова угода до договору комісії призвела до недоотримання підприємством доходів на суму понад 400 тис. гривень.

Внаслідок розміщення коштів в банку з нестійким фінансовим станом     (АТ «Банк «Фінанси та кредит») щодо якого почато процедуру ліквідації, підприємством фактично заморожено обігові кошти та існує ризик втрати фінансових активів на загальну суму понад 3,1 млн гривень.

Крім того, внаслідок прийняття керівництвом підприємства неефективних рішень  щодо виготовлення продукції без замовлення на суму 18,5 млн грн, призвело до відволікання обігових коштів підприємства та погіршення його фінансового стану.

Не своєчасна ж сплата податкових боргів призвела до непродуктивних витрат, понесених підприємством у вигляді сплачених штрафних санкцій на загальну суму понад 6,8 млн гривень.

Слід також відмітити проведені додаткові витрати підприємством,   внаслідок допущеного браку у виробництві на загальну суму 1,2 млн гривень.

Також, внаслідок укладання цивільно-правових договорів без обґрунтованої потреби на виконання робіт і надання послуг щодо здійснення підготовки до участі у виставках, семінарах, форумах при діючих договорах з іншими юридичними особами на виконання ідентичних робіт (послуг), а також при наявності штатних працівників до посадових інструкцій яких входить обов’язок виконання зазначених робіт допущено непродуктивні витрати на суму понад 200.0 тис.гривень.

Придбання підприємством ТМЦ по цінах, що перевищують цінові пропозиції інших постачальників призвело до непродуктивних витрат на суму понад 400,0 тис. гривень.

Зазначене стало  причиною  виникнення заборгованості перед працівниками підприємства із заробітної плати  в сумі понад 3,6 млн гривень та до непродуктивних витрат з виплати компенсації за несвоєчасно виплачену заробітну плату.

Вказані факти свідчать про недоліки в організації внутрішнього контролю на підприємстві, а тому в ході проведення аудиту було ініційовано проведення ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності підприємства.

Проведеною в ході аудиту ревізією виявлено факти оплати завищених підрядником будівельно-монтажних робіт з ремонту огорожі на суму 118,0 тис.гривень та порушення, що призвели до недоотримання державним бюджетом частини чистого прибутку  на суму понад 830,0 тис.гривень.

За наслідками проведеного аудиту надано ряд пропозицій (рекомендацій) керівництву щодо покращення фінансового стану підприємства, а також за наслідками проведеної ревізії надано вимоги щодо усунення порушень.

Матеріали проведеного аудиту та ревізії передано органу управління підприємства (ДК «Укроборонпром») та до відповідних правоохоронних органів.

Прес-служба Управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області