29.12.2018 — 11:19

Відбулося засідання робочої групи з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова

28 грудня під головуванням першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося засідання робочої групи з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова при обласній державній адміністрації. Участь у засіданні також взяли керівник апарату адміністрації Оксана Самолюк та заступник керівника виконавчого апарату обласної ради Тетяна Зеленко.

Розпочинаючи засідання, Володимир Кальніченко проінформував, що з метою забезпечення дотримання конституційного права на свободу слова, зокрема, щодо запобігання перешкоджанню законній професійній діяльності журналістів, Указом Президента України від 23 лютого 2016 року № 61 створено Раду з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова. Відповідні консультативно-дорадчі органи доручено утворити при обласних державних адміністраціях.

Таким чином, положення та склад робочої групи з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова при облдержадміністрації було затверджено розпорядженням голови обласної державної адміністрації.

З першого питання щодо стану дотримання свободи слова в області доповіла начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Інна Михайлова.

За словами Інни Григорівни, в області проводиться ефективна реалізація правових та організаційних заходів державного сприяння розвитку інформаційної сфери та постійного моніторингу додержання свободи слова, також діє система інформування.

Так, облдержадміністрація забезпечує вільний доступ представників ЗМІ до інформації про свою діяльність, насамперед, постійно розміщуючи актуальну інформацію на офіційному веб-сайті. Також журналісти запрошуються на заходи, які проводить обласна державна адміністрація. Відповідні інформаційні повідомлення (анонси) про важливі події, плани органів виконавчої влади розсилаються на електронні поштові скриньки регіональних засобів масової інформації та розміщуються на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації.

Також своєчасно готуються інформаційні матеріали, прес-анонси, прес-релізи, організовуються зустрічі, брифінги, прес-конференції та надання коментарів для журналістів центральних та регіональних ЗМІ.

Крім того, приділяється увага забезпеченню реалізації діяльності та захисту прав журналістів,  сприянню їх ефективній роботі та оперативності надання інформації в повному обсязі та на постійній основі. Так, протягом 2018 року до облдержадміністрації не надійшло жодного звернення про вплив на представників засобів масової інформації чи відмову у наданні інформації на їх запити.

Водночас, додала начальник управління, питання дотримання в області чинного законодавства у сфері свободи слова, вільного функціонування преси та інститутів громадянського суспільства перебуває на особливому контролі. Зокрема, управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації постійно здійснюється моніторинг дотримання чинного законодавства у сфері свободи слова, вільного функціонування засобів масової інформації і професійної діяльності журналістів, публічної інформації та доступу до неї. Питання про стан свободи слова у Хмельницькій області систематично розглядається на засіданнях колегії обласної державної адміністрації, рішення якої містять відповідні рекомендації для інших органів виконавчої влади, правоохоронних органів області.

Крім того, доповідач зазначила, що офіційним джерелом інформації про діяльність органів влади залишаються офіційні веб-сайти, де журналісти та громадськість мають можливість отримати оперативну й достовірну інформацію. Загалом, за звітний період на офіційному веб-сайті облдержадміністрації розміщено понад тисячу інформаційних повідомлень. Також забезпечено постійне оновлення інформаційної стрічки на офіційній сторінці облдержадміністрації у мережі Фейсбук, на яку підписані більше 2557 користувачів.

Заслухали учасники зібрання і інформацію про стан реалізації Закону України “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” на території Хмельницької області. З даного питання доповів заступник начальника відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Віталій Лемішевський.

Так, станом на 28.12.18 року в області реформовано усі друковані засоби масової інформації, співзасновниками яких були райдержадміністрації та районні ради.

З них 4 газети знаходяться на реєстрації в ГТУ юстиції області і найближчим часом отримають свідоцтво про реєстрацію: “Городоцький вісник” Городоцького», “Нове життя” Чемеровецького районів, “Проскурів” (м. Хмельницький), “Нетішинський вісник” (м. Нетішин).

Поряд з цим, 25 друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження, співзасновниками яких є районні, міські, селищні ради та територіальні підрозділи органів виконавчої влади, станом на 29.12.18 року, не подали заяви про перереєстрацію друкованого ЗМІ.

Віталій Анатолійович роз’яснив, що керівники газет, які подали заяву на перереєстрацію до 29.12.2018 року можуть додати необхідний пакет документів з 1 січня 2019 року їх заяви будуть розглянуті в подальшому, а газети, які не подали до управління юстиції документів до вказаного терміну, згідно закону, їхні свідоцтва будуть визнанні не дійсними.

Окремо учасники засідання порушили питання щодо цін на газетний папір, тарифів на послуги “Укрпошти” та надання фінансової підтримки реформованим друкованим виданням.

За словами керівників газет, пошта перестала працювати як єдиний механізм, оскільки існують випадки, коли листоноша один раз в місяць приносить газету. Члени робочої групи наголосили, що без роботи «Укрпошти» буде важко утримати свого читача, оскільки та повсякденна і важлива інформація, що міститься у свіжому номері газети, не буде до нього оперативно надходити, а газети будуть складуватися у відділеннях пошти. Також присутні виявили занепокоєння щодо можливого закриття поштових відділень.

Так, Володимир Кальніченко висловив пропозицію щодо підготовки листа-звернення до керівництва «Укрпошта” в частині недопущення прийняття необґрунтованих рішень про закриття поштових відділень та припинення надання послуг з розповсюдження друкованої продукції. В свою чергу, члени робочої групи одноголосно підтримали дану пропозицію.

Також члени робочої групи прийняли рішення підготувати звернення до Кабінету Міністрів України щодо питання державної підтримки роздержавлених друкованих засобів масової інформації та встановлення пільгового тарифу на послуги пошти для газет.

На завершення Володимир Кальніченко звернувся з проханням до журналістів, аби ті намагалися у своїй роботі об’єктивно підходити до висвітлення новин життєдіяльності області: “Останнім часом ми бачимо тенденцію, коли ЗМІ акцентують увагу на негативних подіях, але поряд з цим область має багато позитивних здобутків. Тому необхідно мати правильний підхід до висвітлення новин”.