25.01.2019 — 20:48

«Зелена» енергетика: яким має бути її місце в  стратегії розвитку Хмельниччини?

Саме це актуальне питання обговорили в облдержадміністрації 25 січня під час зустрічі у форматі круглого столу. Цього дня у залі зібралися активісти Хмельницького енергетичного кластеру, представники громадських організацій, облдержадміністрації, ПАТ “Хмельницькобленерго”, місцеві журналісти.

Під час заходу була представлена методика оцінки економічного потенціалу відновлюваних джерел енергії Хмельниччини, що розроблена за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» у рамках проекту «Громадська синергія». Методикою передбачено можливість оцінити як природні фактори, такі, як кількість сонячних днів, сила вітру чи запаси біомаси, так і технічні чинники: наявність інфраструктури, мереж, відстані.

Методика складається з таких розділів: Сонячна енергетика, Біомаса, Вітрова енергетика, Біогаз, Гідроенергетика та інші. Кожен із них містить покрову інструкцію аналізу відновлюваних ресурсів регіону, починаючи від написання інформаційних запитів до органів місцевого самоврядування та розрахунку зеленого тарифу.

Розробники поставили собі на меті проаналізувати ресурсний потенціал області, щоб на основі цього аналізу надалі підготувати пропозиції щодо розробки для області інвестиційних проектів, які б відповідали специфіці регіону та забезпечили б найбільш раціональне та ефективне використання ресурсів. Саме це дослідження і лягло в основу представленої методики, яка дасть змогу будь-кому оцінити перспективи реалізації проектів сонячної енергетики у Хмельницькій області: чи то органам місцевого самоврядування, чи то інвесторам, чи громадським активістам.

Голова правління Хмельницького енергетичного кластеру Степан Кушнір зауважив, що під час роботи враховувався практичний бік питання: як використати зібрану інформацію з користю для області? Аби реалізувати цей задум, активісти  Хмельницького енергетичного кластеру представили своє бачення бізнес-моделі енергетичного кооперативу в області. Основна ідея – можливість інвестування коштів в проекти “зеленої” енергетики” з різних джерел: за рахунок приватних компаній, комунальних підприємств органів місцевого самоврядування, приватних осіб.

Розробники акцентували свою увагу на тих площах, які на даний час практично не використовуються, але можуть слугувати майданчиком для розміщення сонячних панелей, а  саме на дахах. Це можуть бути як дахи комунальних закладів, так і дахи багатоповерхівок.  Активісти Хмельницького енергетичного кластеру планують спільно з представниками органів місцевого самоврядування провести аналіз та визначити в межах області, які саме на дахи можуть бути використані для цієї мети та надалі запропоновані інвесторам для облаштування на них сонячних електростанцій. Це має бути прибутковий, екологічний бізнес, який дозволить раціонально використовувати площу дахів та виробляти “чисту” енергію, адже сонячна енергетика є на 100% екологічною. У майбутньому, із розвитком цієї галузі, можна буде зменшити частку традиційних джерел енергії, а отже і викиди вуглекислого газу.

Радник голови облдержадміністрації Василь Міракін, який і презентував модель енергетичного кооперативу, висловив тверде переконання, що проведений аналіз має стати основою для системних змін в розвитку території. Зібрана та опрацьована інформація має бути використана під час формування нової стратегії регіонального розвитку області, яка враховуватиме сучасні тенденції сфері енергоефективності та «зеленої» енергетики.

Далі у ході роботи учасники мали можливість висловити своє бачення перспективи розвитку “зеленої” енергетики в області, поділитися сподіваннями та сумнівами. Так, представники ПАТ “Хмельницькобленерго” розповіли про перспективи запуску в області додаткових генеруючих потужностей за сучасних умов. Як виявляється, на даний час область має перспективи повністю забезпечити свою потребу в електроенергії саме за рахунок відновлювальних джерел. Однак постає декілька проблем. Зокрема, це необхідність балансування в електричних мережах у зв’язку із нерівномірністю вироблення сонячної енергії. Як зазначає представник енергопостачальної компанії, існуючий стан електромереж суттєво обмежує перспективи, бо потребує значної модернізації та відповідно значних капіталовкладень.

З іншого боку, учасників заходу цікавило питання щодо можливості здорожчання електроенергії для кінцевого споживача при зростанні частки “зеленої” енергії. Це питання викликало досить бурхливу дискусію, адже вимагає різнопланового підходу та ретельної оцінки сукупності всіх переваг та ризиків.

Активісти Хмельницького енергетичного кластеру пообіцяли, що коментарі та побажання, висловлені під час круглого столу, обов’язково будуть враховані у кінцевій версії методики, після чого вона буде представлена на розсуд широкого загалу, аби нею міг скористатися кожен зацікавлений.