27.02.2019 — 18:55

Світлана Павлишина з робочим візитом побувала у Хмельницькому районі

27 лютого село Малиничі Хмельницького району з робочим візитом відвідали заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина та голова райдержадміністрації Леся Коменда, де провели зустріч із мешканцями села.  Посадовці розповіли учасникам зустрічі про актуальні реформи, які відбуваються в країні в цілому, та на Хмельниччині зокрема, а також відповіли на запитання, що цікавили присутніх.

Перше, на що звернула увагу заступник голови облдержадміністрації – результати реформи децентралізації, адже ця тема для Малиничів сьогодні дуже актуальна, бо громада села і досі не долучилася до процесу об’єднання. Світлана Андріївна наголосила, що децентралізація відкрила перед країною нові можливості. Місцеве самоврядування отримало реальні стимули для соціальної, економічної, культурної реалізації громад. Реформа місцевого самоврядування дала поштовх до успішного самостійного розвитку сільських територій в усій країні, у чому впевнилися і мешканці тих громад Хмельниччини, що об’єдналися.

Посадовці детально ознайомили учасників зустрічі із перевагами децентралізації, розповіли про досягнення вже створених об’єднаних територіальних громад активу села. Як зазначила Леся Коменда, реформа децентралізації, беззаперечно, є успішною, а процес об’єднання сіл в спроможні об’єднані територіальні громади – необхідним.

Світлана Павлишина також розповіла селянам про медичну реформу, що відбувається в державі. Як зауважила посадовець, зараз триває реформування первинної ланки медицини, у тому числі й на селі. Основна її мета –   наблизити медичні послуги до людей та забезпечити їх належний рівень. Вона додала, що мешканці області активно обирають свого сімейного лікаря, бо на сьогодні декларації з лікарями вже підписали понад 75% подолян.

«Ви можете звернутися до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, як тільки відчуєте необхідність в обстеженні чи лікуванні. Сімейні лікарі без госпіталізації можуть вирішувати до 80% медичних звернень за допомогою сучасних знань, базової апаратури та найбільш розповсюджених аналізів та ліків», – зазначила посадовець. Також вона розповіла про послуги, які надаватиме лікар первинки, що входить в його обов’язки, як можна свого обрати лікаря. Окрім того, вона поінформувала про плани МОЗ щодо подальших змін на вторинній ланці та системі екстреної та невідкладної  допомоги.

Підсумовуючи зустріч, Світлана Павлишина закликала жителів Малиничів зайняти активнішу позицію та ініціювати долучення громади до реформи децентралізації.