05.04.2019 — 18:18

Українські відкриті дані – на Європейському порталі відкритих даних

Українські відкриті дані вперше опубліковано на Європейському порталі відкритих даних (europeandataportal.eu) восени 2018 року. Таким чином, Україна стала частиною єдиного європейського інформаційного простору і ще більше наближається до інтеграції з Євросоюзом.

Всі українські дані автоматично, як і дані інших країн ЄС, потрапляють на європейський портал завдяки технічним можливостям оновленого сайту data.gov.ua.

Публікація наборів даних на European Data Portal є ще одним потужним сигналом про відкритість діяльності держави на рівні європейських країн. Ніщо краще не показує повної реальної картини про діяльність уряду, як відкриті дані – від економічних показників до бюджету.

Окрім того, як результат – можливість інтегрувати українські дані в європейський бізнес та надати детальну інформацію про ту чи іншу сферу в більш зручний спосіб.

Публікація відкритих даних на європейському порталі – це привід для державних органів ставитись більш відповідально до якості опублікованих даних. Державні органи вже опублікували величезну кількість відкритих даних, однак якість потрібно й надалі покращувати. Публікація наборів на європейському порталі дає можливість порівняти якість даних із країнами ЄС та публікувати інформацію більш наближено до найкращих практик.

Нагадаємо, за підсумками звіту Open Data Barometer, у 2018 році Україна посіла 17 місце у світі за рівнем відкритості даних. Досягнення України у цій сфері – це яскравий приклад того, як завдяки політичній волі та застосуванню сучасних технологій забезпечується прозорість роботи Уряду та держави в цілому. Вже сьогодні сотні активістів, представників ЗМІ та бізнесу використовують дані на data.gov.ua для моніторингу роботи влади та боротьби з корупцією чи створення нових сервісів і проектів для отримання нової ефективності та прибутку.

Досягнення у сфері відкритих даних є результатом співпраці держави, зокрема – Державного агентства з питань електронного урядування України, та міжнародних партнерів – проекту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах, який реалізується Фондом «Євразія» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Уряду Великої Британії (UK аid).

Джерело