28.08.2019 — 16:23

Збереження і поглиблення напрацювань у сфері гендерної політики має стати одним із пріоритетів нового Уряду, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у презентації Національного огляду виконання Україною Пекінської декларації та Платформи дій у 2014-2019 рр.

Віце-прем’єр-міністр зазначила, що 2020 рік буде надзвичайно знаковим та важливим як для світу, так і для України в контексті досягнення гендерної рівності, адже саме в наступному році відзначатимуть 25-ту річницю Пекінської декларації та Платформи дій, 5-ту річницю Цілей Сталого Розвитку, 20-ту річницю резолюції Радбезу ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Це також останній рік дії українського Національного плану дій з виконання резолюції Радбезу ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що продовження гендерного інтегрування в реформах шляхом ухвалення галузевих гендерних стратегій та виконання усіх міжнародних і національних зобов’язань має стати одним з пріоритетів нового Уряду. Вона також презентувала головні напрацювання в імплементації законів та політики гендерної рівності за останні три роки. Спільними зусиллями Уряду, Верховної Ради, громадських організацій та міжнародних партнерів вдалося посилити інституційні та координаційні механізми, започаткувати посади гендерних радників та контактних осіб в регіонах, а саме в 16-ти ОДА призначено штатних та позаштатних радників голів з гендерних питань.

«Гендерний компонент був вперше включений до Плану пріоритетних дій Уряду, ухвалено Державну соціальну програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року, – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. – Ми також запровадили гендерну тематику у систему підготовки та підвищення кваліфікації державного управління, інтегрування гендерної тематики у навчальні програми закладів вищої освіти сектору безпеки і оборони тепер є невід’ємною частиною таких програм».

Віце-прем’єр-міністр підкреслила, що вперше за майже 40 років з моменту ратифікації Україною Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок ухвалено Національний план дій з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок на період до 2021 року (CEDAW).  Зокрема, Уряд оновив Національний план дій з виконання резолюції Радбезу ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року.

Координатор системи ООН в Україні Оснат Лубрані запевнила присутніх, що ООН визнає важливі досягнення України та позитивні зрушення в імплементації досягнення гендерної рівності та забезпечення прав людини, і зазначила, що міжнародні партнери очікують продовження реформування в цій галузі. Вона наголосила, що Україна може розраховувати на всебічну підтримку ООН.

Збереження і поглиблення напрацювань у сфері гендерної політики має стати одним із пріоритетів нового Уряду, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

«За три останні роки Україна зробила справжній прорив у питаннях досягнення рівності чоловіків і жінок, – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. – Детальніше про основні досягнення у сфері забезпечення гендерної рівності в Україні можна дізнатись у звіті, який підготував мій Офіс. Сьогодні було оприлюднено transition book (транзитну книгу) «Реалізація державної політики з питань гендерної рівності» для нового Уряду, в якій також прописані рекомендації, можливі загрози та виклики щодо подальшої інтеграції гендерної політики».

Окрім того, Іванна Климпуш-Цинцадзе запевнила, що у складі новоствореної платформи «Безпека, жінки, мир» буде відстоювати збереження і поглиблення напрацювань Уряду та Парламенту у сфері гендерної політики в оборонно-безпековому секторі та забезпечення рівної участі жінок в політичних процесах і державних інституціях.

Збереження і поглиблення напрацювань у сфері гендерної політики має стати одним із пріоритетів нового Уряду, – Іванна Климпуш-Цинцадзе