07.11.2019 — 23:23

Робота над Стратегією регіонального розвитку Хмельницької області на 2021-2027 р.р. виходить на завершальний етап

Сьогодні під головуванням першого заступника Міністра розвитку громад та територій України Дмитра Живицького та за підтримки експертів групи радників з впровадження державної регіональної політики Програми «U-LEAD з Європою» відбулася всеукраїнська онлайн-нарада. Основна тема заходу – обговорення стану підготовки проектів регіональних стратегій розвитку на 2021-2027 роки.

До участі в  онлайн-нараді долучилися заступники голови облдержадміністрації Світлана Павлишина та Сергій Ткачук, директор Департаменту економічного розвитку промисловості та інфраструктури ОДА Олена Бохонська, фахівці окремих структурних підрозділів ОДА та інші представники робочої групи із розроблення проекту стратегії регіонального розвитку області.

У ході наради представники Мінрегіону проаналізували стан підготовки стратегій регіонального розвитку в областях, акцентували увагу на важливості серйозного ставлення до цієї роботи, врахування принципів смарт-спеціалізації територій, а також узагальнили типові недоліки та помилки, виявлені в підготовлених проєктах стратегій.

Як зауважив Дмитро Живицький, найважливіше завдання – зробити так, щоб розроблені стратегії відповідали основам для розвитку, які є на сьогодні в регіонах, та були підтримані тим, хто надалі ці стратегії реалізовуватиме, тобто переважно представниками бізнес-спільноти.

“Ціль, яку ми в першу чергу ставимо регіонам – це забезпечення економічного зростання, адже саме воно дасть розвиток різних напрямків життя регіону та поштовх реалізації відповідної інфраструктури, – наголосив високопосадовець. – Ціль нашого міністерства – підвищення конкурентоспроможності кожної громади, аби кожна громада могла торгувати своїм продуктом на глобальному ринку і могла конкурувати на ньому за найцінніший ресурс – людей. А це вже наступна ціль – сталий розвиток громад, забезпечення комфортного проживання людей на конкретній території, щоб вони мали нормальну інфраструктуру, отримували усі державні сервіси та не прагнули виїжджати у великі міста”.

Генеральна директорка Директорату регіонального розвитку Мінрегіону Олена Бойко вкотре наголосила, що стратегії регіонального розвитку та плани заходів з їх реалізації мають бути якісно підготовлені, адже саме від цього залежатиме, який обсяг коштів з державного бюджету чи від програм Світового банку регіон зможе залучити на свої розвиткові проєкти. Вона нагадала, що нормативними актами, які регулюють процес стратегічного планування регіонального розвитку ставиться чітка вимога розробки регіональних стратегій розвитку на засадах смарт-спеціалізації.

Директорка наголосила, що основоположним Мінрегіон зараз обрав принцип “жодних проєктів без грошей, жодних грошей без проєктів”. Тобто на державне фінансування зможуть претендувати великі комплексні проєкти, що мають відповідне фінансове обґрунтування. З іншого боку, вони обов’язково мають відповідати цілям стратегії та бути внесеними у план з її реалізації. Олена Анатоліївна додала, що невдовзі розпочнеться подача проєктів через онлайн-платформу Мінрегіону. І оскільки проєкти подаватимуться уже на 2021 рік, то суттєво буде змінено підхід до їх відбору. Відбір пройдуть лише ті, котрі внесені до відповідних планів реалізації стратегій регіонального розвитку на 2021 рік.

Далі про результати роботи над стратегіями розповідали представники кожного регіону України. Про стан розробки стратегії регіонального розвитку Хмельниччини доповів Сергій Ткачук. Посадовець повідомив, що ця робота в області триває вже майже 11 місяців і здійснюється відповідно до затвердженого графіку.

Уже презентовано SWOT-матрицю, обрано смарт-спеціалізації. До процесу залучено як представників влади, так і бізнесу та наукових установ області. Відбулося 5 засідань експертних груп, відібрано кращі проєктні ідеї. Сергій Петрович зауважив, що їх наразі надійшло 289, усі вони зараз опрацьовуються, відбувається формування технічних завдань та плану реалізації.

Сергій Ткачук також повідомив, що вже найближчим часом відбудеться засідання керівного комітету, а 20 грудня планується уже готовий проєкт Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області на 2021-2027 р.р. винести на розгляд сесії обласної ради.

Після заслуховування представників областей Олена Бойко підвела підсумки розмови та закликала активізувати роботу з обговорення окремих розділів стратегій, а також залучати до роботи якомога більшу кількість заінтересованих осіб для підготовки якісного документу, що стане дороговказом для розвитку регіону на майбутні роки.