11.04.2020 — 11:17

В облдержадміністрації обговорили новий варіант субрегіонального рівня адміністративно-територіального устрою області

10 квітня в облдержадміністрації відбулася нарада, метою якої стало обговорення питання формування субрегіонального рівня територіального устрою Хмельницької області в рамках завершального етапу реформи децентралізації. До обговорення долучилися голова облдержадміністрації Дмитро Габінет та його заступники Сергій Ткачук та Юрій Лисюк, голова обласної ради Михайло Загородний, представники департаменту розвитку громад, будівництва та ЖКГ ОДА, Асоціації міст України, Асоціації ОТГ області.

Як уже повідомлялося, обласною державною адміністрації минулого року було розроблено план субрегіонального рівня адміністративно-територіального устрою області з поділом на 5 районів: Шепетівський, Старокостянтинівський, Хмельницький, Кам’янець-Подільський та Городоцький. Поряд з ним обговорювалися і інші пропозиції та бачення такого поділу.

Наприкінці 2019 року значно активізувався процес об’єднання територіальних громад в області, і на карті з’явилися нові ОТГ, які до того не були передбачені Перспективним планом. Окремі територіальні громади значно змінили свою конфігурацію, як наприклад, Розсошанська ОТГ, що об’єднала сільські ради з двох районів. Після проведення обговорення робоча група ОДА затвердила оновлений Перспективний план формування територій громад Хмельницької області.

У зв’язку з цим  назріла і нагальна потреба переглянути поданий ОДА варіант субрегіонального рівня АТУ області. Саме тому відповідно до рекомендацій Мінрегіону, у ході наради її учасники напрацювали попередні пропозиції щодо його формування, опираючись саме на межі створених об’єднаних територіальних громад. Після обговорення було сформовано пропозиції щодо поділу на п’ять районів: Шепетівський, Старокостянтинівський, Хмельницький, Кам’янець-Подільський та Дунаєвецький.