23.06.2020 — 10:39

Збереження мігруючих видів диких тварин

23 червня 1979 року прийнято Конвенцію про збереження мігруючих видів диких тварин (Бонн, Німеччина). Це міжнародний договір, укладений у рамках Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP). Африка, Європа, Центральна і Південна Америка, Азія та Океанія, загалом 109 країн, стали країнами-учасниками Конвенції. Україна приєдналася до Боннської Конвенції в 1999 році.

Мета конвенції — охорона видів тварин, що мігрують по суші, морю чи у повітрі, а також їхніх місце перебувань на всьому шляху їхньої міграції.

Міграції тварин (від латинського слова migratio – переселення) – це періодичні або нерегулярні переміщення представників фауни на більш-менш значні відстані (переміщення з верхніх шарів ґрунту в нижні чи з сонячної галявини в тінь дерев не можна назвати міграціями). Найвідомішими є міграції птахів, під час яких особини деяких видів можуть перелітати тільки в одному напрямку на відстані понад 20 тис. кілометрів.

Існує кілька причин, які зумовлюють сезонні переміщення тварин. Найбільш значущою з них є зміна умов їхнього перебування, що зазвичай призводить до скорочення кормової бази. Зрозуміло, що в тих природних зонах, де відбуваються кардинальні сезонні зміни (температурного режиму, появи снігового чи льодового покриву, тривалі періоди посух чи повеней тощо), міграційні переміщення є звичайним явищем. Навпаки, у стабільних, малозмінних екосистемах (наприклад, у вологому тропічному лісі) місцеві тварини зазвичай все життя проводять на одних і тих самих територіях. Хоча туди можуть тимчасово переміщуватися тварини з інших регіонів.

Другою причиною міграцій деяких тварин, які можна назвати репродукційними, є зміна фаз життєвого циклу: їхні переміщення пов’язані з розмноженням, тобто більшу частину життя тварини проводять в одному районі, а репродуктивний період – в іншому.

Міграційні переміщення властиві представникам майже всіх вищих таксонів тварин – від комах до ссавців. Масові міграції здійснюють кажани, утім відстані, на які вони мігрують, на порядки менші порівняно з птахами. Переміщення кажанів є малопомітними через їхній нічний спосіб життя.

Людська діяльність завдає значної загрози мігруючим тваринам, тому Департамент природних ресурсів та екології облдержадміністрації закликає бережно ставитись до мігруючих тварин і всебічно надавати допомогу.

 

 

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації