23.07.2020 — 10:21

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов провів селекторну нараду з регіонами

22 липня Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов провів селекторну нараду з регіонами. До спілкування також долучився Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Від Хмельниччини участь у селекторі взяли голова адміністрації Дмитро Габінет, перший заступник голови ОДА Роман Примуш та окремі керівники структурних підрозділів ОДА.

Перша частина селектору була присвячена розробленню нової державної Стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки, яку планують затвердити на черговому засіданні Уряду. “Наша мета створити належні умови для розвитку проживання людини, і звичайно, окрема увага у Стратегії буде відведена культурній сфері і політиці у сфері культури. Головні зміни торкнуться системи надання культурних послуг і зміни моделі фінансування та розвитку креативних індустрій в регіонах”, – сказав Олексій Чернишов.

Більш детально про  можливості, які існують в сфері культури та креативних індустрій, розповів Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. Він повідомив, що наразі Міністерство працює над розробленням трирічної програми, пріоритетними напрямками якої буде створення центрів культурних послуг, реставрація пам’яток культурної спадщини та розвиток туристичних магнітів України.

Олександр Владиславович роз’яснив, що під створенням центрів культурних послуг мається на увазі модернізація культурної інфраструктури і перетворення її на центри, які дійсно будуть надавати ці послуги. До прикладу, створення в них кіноточок, мистецьких активностей, он-лайн бібліотек.

Що стосується реставрації пам’яток культурної спадщини, планується розробити новий етап “Великого будівництва”, який буде присвячений саме цьому питанню.

І наостанок, розвиток туристичних магнітів України  – це окремі полюси тяжіння, які можуть разом з інфраструктурними змінами стати магнітами не тільки для українців, а й гостей з-за кордону. Мова йде про ширший обсяг робіт, про структуру, підвищення фінансових надходжень, формування культурних подорожей, безпечне та комфортне середовище, що сприятиме створенню нових робочих місць. До прикладу, у м. Чорнобиль в планах створити справжню перлину туристичних відвідувань.

Відтак, за словами Олександра Ткаченка, областям необхідно привести регіональні стратегії розвитку у відповідність до цілей і задач Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2027 року, в частині культури та туризму. Також передбачити пріоритезацію видатків в обласних бюджетах на умовах співфінансування для створення центрів культурних послуг, реставрації пам’яток культурної спадщини та розвитку туристичних магнітів в регіонах в 2021-2027 роках.  Поряд з цим, потрібно включити культуру та туризм до пріоритетних напрямів відбору регіональними комісіями проектів на фінансування з ДФРР.

“Прошу дивитися на культурну сферу не як  на сферу, яка стоїть з протягнутою рукою, а в якої насправді є надзвичайно великий потенціал при належних інвестиціях почати заробляти кошти для громад”,  – сказав міністр.

В продовження учасники обговорили окремі аспекти, що стосуються питання затвердження нового адміністративно-територіального устрою України та реалізації в регіонах програми Президента України “Велике будівництво”.

По завершенню селектору голова адміністрації Дмитро Габінет надав доручення підготувати та вивчити питання щодо наявності належної документації та скласти перелік пріоритетних пам’яток культурної спадщини, що знаходяться на Хмельниччині, для надання їх Міністерству культури та інформаційної політики України.