19.10.2020 — 18:43

Брифінг Романа Примуша щодо ситуації в області із захворюваністю на COVID-19. ВІДЕО

Сьогодні перший заступник голови облдержадміністрації Роман Примуш провів підсумковий брифінг щодо ситуації в області із захворюваністю на COVID-19 та розповів про заходи, що вживаються в області з метою запобігання її поширенню.

Головні тези брифінгу:

➡ Станом на сьогодні на території Хмельницької області зафіксовано уже 12 089 випадків інфікування на COVID-19, з них 4 580 осіб одужали, 248 померли. Лише впродовж  минулих вихідних 613 осіб отримали позитивний діагноз, 297 одужали та 8 померли. Ще 7 летальних випадків зареєстровано протягом цієї доби.

➡ Протягом останніх двох тижнів тенденція до приросту кількості нових випадків сповільнилася: було зафіксовано 2 164 випадки захворювання позаминулого тижня та 2 168 – минулого. За умови збереження такої тенденції або зменшення кількості нових випадків захворювання на COVID-19 в області протягом поточного тижня можна буде висунути припущення, щодо досягнення піку захворюваності.

➡ На постійному контролі перебуває ситуація із захворюваністю на COVID-19 у геріатричних закладах області. У Хмельницькому геріатричному пансіонаті хворіє двох підопічних, стан перебігу хвороби легкий. Невдовзі їм проведуть повторний ПЛР аналіз, при негативному результаті заклад зможе перейти у нормальний режим роботи уже цього тижня. Серед інших закладів: зафіксовано 3 випадки інфікування працівників Лісоводського будинку-інтернату; 5 працівників Смотрицького будинку-інтернату для людей похилого віку та 8 підопічних; 31 випадок захворювання серед підопічних та 12 серед працівників Китайгородського будинку-інтернату для людей похилого віку; по одному випадку захворювання серед працівників зафіксовано у Меджибізькому, Виноградівському та Солобковецьому будинку-інтернату.

➡ За минулий тиждень зафіксовано 315 випадків захворювання у закладах освіти, з них 198 – у закладах середньої освіти, 70 – у дошкільних навчальних закладах та 47 – у вищих навчальних закладах.

➡ Відсьогодні у закладах середньої освіти розпочалися осінні канікули, які триватимуть до 30 жовтня, усі заклади передвищої та вищої освіти перейшли на дистанційну форму навчання до 15 листопада. Продовжують працювати лише заклади дошкільної освіти, окрім тих, де знаходять нові випадки захворювання, такі заклади тимчасово припиняють свою роботу.

➡ Продовжується робота над збільшенням кількості досліджень на COVID-19. Продовжує нарощувати обсяги досліджень вірусологічна лабораторія обласного лабораторного центру. Суттєво скоротився період очікування результату від моменту забору біоматеріалів:  з 5-7 робочих днів до 2. Було придбано додаткову станцію автоматичної підготовки проб, що дозволяє збільшити кількість тестувань. Також за допомогою Всесвітньої організації охорони здоров’я у лабораторії встановлено ще один ампліфікатор.

➡ Завантаженість лікарень, що надають послуги лікування хворих на COVID-19 має наступну картину, на 90% і більше завантажені Хмельницька інфекційна лікарня, Шепетівська ЦРЛ, Дунаєвецька ЦРЛ, Славутська ЦРЛ.

➡ Розгорнуто для надання послуг лікування хворих на COVID-19 частину Кам’янець-Подільської міської лікарні, що дозволить зменшити завантаженість Кам’янець-Подільської районної лікарні.

➡ Протягом минулого тижня ще до 79 ліжкомісць, призначених для лікування хворих на COVID-19, підведено кисень. Наразі кисень підведено до 60% від загальної кількості таких ліжкомісць. Також Хмельниччина отримає 23 млн. гривень субвенції з державного бюджету на заходи із забезпечення киснем лікувальних закладів. Вони будуть використані на подальше  облаштування киснепроводів у лікарнях та закупівлю самого кисню.

➡ Відповідно до рішення Державної комісії з питань ТЕБ і НС, відсьогодні діють нові  правила епідемічного  зонування. Частина територій області потрапила до “червоної” зони, де діють відповідні обмеження. Зокрема,  забороняється проведення культурно-масових заходів кількістю осіб більше ніж 20; прийом відвідувачів кінотеатрами, закладами культури та розважальними закладам; тощо. Рішенням обласної комісії з питань ТЕБ і НС встановлено додаткове обмеження щодо роботи закладів громадського харчування, барів, кафе та ресторанів – вони можуть приймати відвідувачів лише до 20:00.