21.10.2020 — 17:59

Брифінг Романа Примуша щодо ситуації з COVID-19. ВІДЕО

Сьогодні під час брифінгу перший заступник голови облдержадміністрації Роман Примуш розповів про ситуацію із захворюваністю на COVID-19 в області та заходи, що вживаються органами влади з метою запобігання її подальшому поширенню.

Головні тези брифінгу:

➡ Ситуація із захворюваністю на COVID-19 залишається напруженою. Черговий “антирекорд” зафіксовано в Україні. В області кількість виявлених випадків за добу коливається в межах 300-400 осіб. За минулу добу зареєстровано 328 випадків, сьогодні додалося ще 262, таким чином, загальна кількість випадків COVID-19, що виявлені в області, складає 12716. За минулу добу одужали ще 164 людини, тобто всього 4859 особи, що становить близько 38% від кількості виявлених випадків. Кількість зареєстрованих летальних випадків склала 253 (+3 за останню добу)

➡ Досить складною залишається ситуація із завантаженістю ліжкомісць в лікарняних закладах, що надають допомогу хворим на COVID-19: наразі на стаціонарі лікуються 778 людей. Високий рівень завантаженості закладів в обласному центрі: Хмельницька інфекційна лікарня – 92%, Хмельницька міська лікарня – 92%. Також висока завантаженість в Дунаєвецькій ЦРЛ (94%), Шепетівській ЦРЛ (87%). Проводиться робота з розгортання додаткових ліжкомісць у закладах, що вже залучені до надання допомоги хворим на COVID-19, зокрема, 40 розгортається у Шепетівській ЦРЛ, також розглядається питання розгортання ще 20 місць у ХМЛ та 20 – у Чемеровецькій ЦРЛ. Окрім того, у зв’язку з тим, що проведено роботу з підведення кисню у Хмельницькій ЦРЛ, найближчим часом там також будуть розгорнуті додаткові ліжкомісця.

➡ Найбільша кількість активних хворих зареєстрована в містах Хмельницькому (2844),  Кам’янцю-Подільському (586), а також Дунаєвецькому (457) та Волочиському (454) районах.

➡ Із 1635 ліжкомісць, що розгорнуті в області для надання допомоги хворим на COVID-19, кисень підведено до 987 (61%). За цим показником Хмельниччина на ІІ місці в Україні. Робота із забезпечення киснем триватиме, цього тижня будуть розподілені кошти субвенції, що надійшли для цієї мети  з державного бюджету. Планується, що вже в найближчий місяць кисень буде підведено до 80% ліжкомісць.

➡ На постійному контролі перебуває ситуація із захворюваністю в геріатричних закладах. Наразі зареєстровано випадки хвороби у 7 закладах, найбільше у Китайгородському та Смотрицькому інтернатах, перебіг захворювання у підопічних легкий, усі вони перебувають під наглядом лікарів безпосередньо в геріатричних закладах.

➡ Проводиться робота з підготовки до проведення виборів. Наразі з місцевих бюджетів на забезпечення учасників виборчого процесу засобами індивідуального захисту та деззасобами виділено 2,8 млн.грн., вже здійснено відповідні закупівлі та розпочато розподіл засобів по дільницях. Протягом двох днів цю роботу планується завершити. В області також діятиме 24 спеціальних виборчих дільниці, в тому числі у закладах охорони здоров’я, що надають допомогу хворим на COVID-19, тому передбачено закупівлю спеціальних захисних костюмів для членів виборчих комісій.

➡ Збільшено потужність вірусологічної лабораторії обласного лабораторного центру, який проводить дослідження біоматеріалів на COVID-19. Завдяки новому ампліфікатору лабораторія зможе проводити 1100-1200 досліджень на добу. Окрім того, обласний лабораторний центр отримав 3 млн.грн. державної субвенції, які можуть бути використані у разі необхідності залучення до проведення досліджень приватних лабораторій на відшкодування вартості аналізів. Також запрацювала лабораторія у м.Нетішині, її потужність становить 72 дослідження на добу.

➡ З метою контролю за дотриманням суб’єктами господарювання карантинних обмежень, що встановлені в області у зв’язку із підвищенням рівня захворюваності на COVID-19, активно працюють рейдові групи. Перевіряється дотримання правил перевезення пасажирів, правил роботи закладів торгівлі та громадського харчування, тощо. За фактами виявлених порушень складаються відповідні протоколи.