23.12.2020 — 15:30

В ОДА відбулася остання у цьому році колегія

Сьогодні голова обласної державної адміністрації Сергій Гамалій у форматі відеоконференції провів чергове засідання колегії обласної державної адміністрації. До участі у колегії долучилися заступники голови адміністрації, керівники структурних підрозділів ОДА, голови РДА, міські голови, голови громад області та представники територіальних підрозділів ЦОВВ.

З першого питання про стан розроблення та оновлення містобудівної документації на території Хмельницької області доповіла начальник відділу містобудування та архітектури ОДА Ірина Дунаєвська. Посадовиця розповіла, що із 1451 населеного пункту області затвердженою містобудівною докумен­тацією – новими генеральними планами – забезпечено 341 або 23,5%, у тому числі міста обласного та районного значення – на 100%, селища міського типу – на 95,8%, села – на 66,78% і селища – на 20 відсотків.

У цьому році на розроблення містобудівної документації у місцевих бюджетах передбачено 4 429,784 тис. грн, профінансовано 2 903,658 тис. гри­вень. Найкраще забезпечено генеральними планами сільські населені пункти у Нетішинській міській, Летичівській, Теофіпольській, Чорноострівській селищ­них, Гвардійській сільській радах. На території Красилівської міської, Ново­ушицької, Віньковецької та Старосинявської селищних, Берездівської, Ганно­пільської, Гуменецької, Зіньківської, Маківської, Михайлюцької, Ленковецької, Солобковецької, Судилківської, Щиборівської сільських радах не розроблено жодного нового генерального плану.

У процесі розроблення знаходяться генеральні плани для 92 населених пунктів.

Начальник відділу нагадала, що з 01 січня 2019 року у разі відсут­ності затверджених в установленому порядку історико-архітектурних опорних планів історичних населених місць області будь-яке нове будівництво, рекон­струкція та капітальний ремонт (крім реконструкції та капітального ремонту квартир чи окремих приміщень, які здійснюються без зміни об’ємно-просто­рових характеристик) в історичних населених місцях заборонено.

За її словами, історико-архітектурні опорні плани є основою для розроблення генераль­них планів історичних місць. Так, із 24 історичних місць області історико-архітек­турними опорними планами забезпечені 17, для 7 населених пунктів зазначена містобудівна документація перебуває у процесі розроблення: селища Чорний Острів Хмельницького, Смотрич Дунаєвецького, Меджибіж Летичівського районів, Ярмолинці, місто Красилів. Необхідно передбачити кошти на розроб­лення відповідної містобудівної документації для селищ Нова Ушиця та Стара Синява.

Також не останнє місце в дохідній частині бюджетів займають кошти пайової участі на розвиток соціальної та інженерно-транс­портної інфраструктури, яку сплачують замовники будівництва.  Повноваження щодо залучення на договірних засадах пайових внесків на розвиток інфраструктури віднесено до компетенції саме виконавчих органів місцевого самоврядування. Залучені кошти дозволять створити нові та про­вести реконструкцію діючих об’єктів інфраструктури. Загальна сума коштів пайової участі забудовників у розвитку інфраструк­тури населених пунктів, що надійшли до місцевих бюджетів у 2020 році, становить 20 млн 491,0 тис. гривень.

Ірина Михайлівна проінформувала, що за результатами оцінки містобудівної діяльності на території області видано містобудівних умов та обмежень на забудову земельних ділянок – 757, будівельних паспортів на будівництво житлових будинків садибного типу – 655, паспортів прив’язки тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності – 974, підготовлено 162 висновки за результатами розгляду проєктів землеустрою.

Діє в області і Регіональна програма створення та ведення містобудівного ка­дастру Хмельницької області на 2020-2021 роки, затверджена рішенням сесії обласної ради від 20 грудня 2019 року №42-29/2019. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для її реалізації становить 1250,0 тис. грн, на 2020 рік з обласного бюджету виділено 900,0 тис. гривень.

У рамках Регіональної програми проведено процедури закупівлі послуг щодо створення компонентів геоінформаційної системи обласного містобудів­ного кадастру, завантаження та наповнення баз геопросторових даних цієї системи, а також щодо придбання, встановлення та налаштування апаратного забезпечення для ведення геоінформаційної системи обласного містобудівного кадастру. У результаті виконаних робіт створено сервер та придбано про­грамно-апаратний комплекс на базі програмного забезпечення платформи ArcGIS (Esri).

Також облаштовано серверне приміщення містобудівного кадастру, проведено окремі лінії інтернету та електромережі, встановлено серверне обладнання та підключено його до мережі Інтернет із формуванням геоінформаційного пор­талу містобудівного кадастру області. Спільно з організацією постачальником програмного забезпечення розробляється та впроваджується шаблон баз геопросторових даних системи містобудівного кадастру регіонального рівня, адаптується та завантажується у систему бази геопросторових даних матеріалів Схеми планування території Хмельницької області.

Підсумовуючи сказане, Сергій Гамалій відмітив, що певна робота з розроблення містобудівної документації в області у минулому році проводилася, однак не так ефективно, як би хотілося.

«Необхідно невідкладно вжити заходів щодо виготовлення та оновлення генеральних планів населених пунктів області. Це певною мірою сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату у громадах. Ми хочемо залучати інвестиції, бізнес, щоб створювати нові робочі місця, отримувати надходження до бюджетів. А у разі відсутності містобудівної документації на території громади неможливо щось побудувати», – сказав очільник області.

Відтак, Сергій Вячеславович закликав керівників районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування активізувати роботу з розроблення генеральних планів у населених пунктах.

На завершення засідання колегії, голова адміністрації підсумував здобутки року, що минає:

 ➡ В Україні відбулися вибори до місцевих рад на новій територіальній основі, повністю реформовано базовий рівень адміністративно-територіального устрою країни.

 ➡ Реалізовуються ініціативи Президента України Володимира Зеленського, урядові програми та програми регіонального рівня в усіх сферах життєдіяльності.

 ➡ Рекордне фінансування будівництва, ремонту та утримання автомобільних доріг дозволило відремонтувати на Хмельниччині 235 кілометрів шляхів.

 ➡ Завершено реконструкцію та будівництво 30 амбулаторій сімейної медицини. У поточному році введено в експлуатацію 13 амбулаторій та  оснащено їх необхідним обладнанням.

 ➡ Розпочав роботу новозбудований заклад дошкільної освіти у селі Давидківці. Усього в області з початку року створено 296 додаткових місць для дошкільнят.

 ➡ Завершено будівництво і реконструкцію 5 спортивних об’єктів.

 ➡ У цьому році створено заказник місцевого значення  «Яцковецький», розроблено землевпорядну документацію регіонального ландшафтного парку «Мальованка». Триває робота із розроблення проєкту Регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області до 2030 року.

 ➡ Понад 130 суб’єктів малого та середнього бізнесу Хмельниччини отримали пільгові доступні кредити на суму майже 190 млн гривень.

«Шановні колеги, у кожній добрій справі є частка роботи кожного з вас. Я дякую вам за наполегливу і відповідальну працю, за небайдужість, ініціативу та старанність. У наступному році перед нами стоять нові завдання і я переконаний, що ми з ними успішно впораємося, докладаючи максимум зусиль та знань», – додав очільник області.